Staphorst: een pareltje in het mooie Overijssel. Deze kleine gemeente staat bekend om haar prachtige natuur, authentieke boerderijen en de bijzondere klederdracht. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in Staphorst. In dit artikel zetten we de bezienswaardigheden op een rijtje en vertellen we kort over de geschiedenis van dit unieke dorp.

Bezienswaardigheden in Staphorst

Staphorst is vooral bekend om haar prachtige natuur. Een wandeling door de weilanden en langs de typische boerderijen is dan ook een absolute aanrader. De karakteristieke hooibergen die je overal in het landschap ziet, zijn typerend voor de streek en maken het plaatje compleet. Uiteraard niet te vergelijken met een prachtige zon, zee en strand vakantie in het steeds populairder wordende Bari, gelegen in Italië, maar een prachtige plek in Nederland dat is het zeker kunnen we je garanderen.

Monumenten

Naast de prachtige natuur, heeft Staphorst ook een aantal bijzondere monumenten. Zo is er de oude Hervormde Kerk uit de 14e eeuw, met een prachtig interieur en een unieke preekstoel. Ook de gereformeerde kerk uit 1853 is zeker een bezoekje waard. Verder zijn er in het dorp diverse musea te vinden, zoals Museum Staphorst en Museumboerderij Staphorst. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis, tradities en gebruiken van dit bijzondere dorp. Zeker een aanrader als je het ons vraagt.

Geschiedenis van Staphorst

Staphorst kent een lange geschiedenis. De oudste sporen van bewoning dateren uit de prehistorie, maar het dorp kreeg vooral bekendheid in de middeleeuwen. Toen behoorde het tot het klooster van Ruinen en later tot het Bisdom van Utrecht. In de 16e eeuw kwam Staphorst in handen van de bisschop van Groningen. In deze periode ontwikkelde het dorp zich als agrarische gemeenschap en werden de kenmerkende boerderijen gebouwd. Een belangrijk moment in de geschiedenis van Staphorst was de reformatie in de 17e eeuw. Het dorp bleef trouw aan de oude geloofsleer en weigerde over te gaan naar de protestantse kerk. Daarom werd Staphorst als enige katholieke enclave in de regio gedoogd. De oude kerk werd omgebouwd tot hervormde kerk, terwijl de katholieken hun kerkdiensten bleven houden in schuilkerken.

Tot op de dag van vandaag is Staphorst een bijzondere gemeente met haar eigen tradities en gebruiken. Zo draagt een groot deel van de bevolking nog steeds de kenmerkende klederdracht. Het is dan ook niet voor niets dat Staphorst jaarlijks duizenden bezoekers trekt die willen kennismaken met deze unieke cultuur.

Conclusie

Staphorst is een bijzonder dorp met een rijke geschiedenis en unieke cultuur. Het landschap met de karakteristieke hooibergen en boerderijen, de prachtige kerken en de musea maken een bezoek aan Staphorst zeker de moeite waard. Uiteraard is het niet te vergelijken met een bezoekje aan de mooiste stranden Italië, maar voor een dagje uit is Staphorst een absolute aanrader. Niet alleen is het er heerlijk vertoeven in het voorjaar of in de zomermaanden, maar ook tijdens de winter, laat de natuur zich van één van haar allermooiste kanten zien. Dus wil je een dagje weg, maar mis je wat inspiratie? Dan is Staphorst dé ‘place to be’!