ZWOLLE – Op donderdagavond 9 maart is er in Zwolle een avond georganiseerd met als thema ‘Collaboratie en verzet in de Tweede Wereldoorlog’. In een avondvullend programma komen diverse betrokkenen aan het woord over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is van harte welkom. Deze avond vindt plaats op Greijdanus Zwolle en is geheel kosteloos.

Bij ontvangst krijgt u de gelegenheid om de indrukwekkende verzameling van Robbert Morsink te bekijken. Robbert is al van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en heeft inmiddels een grote verzameling van historische waarde.
Het programma bestaat uit een drie korte lezingen, met ieder een eigen thema.

Na de opening door Bert Jan Hartman, docent Geschiedenis, zal Johannes Houwink ten Cate het woord nemen. Als directeur was hij jarenlang verbonden aan het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies, hij zal ons vertellen over de indrukwekkende levens van de jodenhelpers Arnold Douwes en Max Léons.

Machlien Vlasblom is auteur van het boek Wij waren supermannen. Het verhaal van de NSB-broers Heukels uit Zwolle staat hierin centraal. Beide broers waren fotograaf. Vele foto’s en de brieven die ze schreven in oorlogstijd zijn bewaard gebleven. Zij neemt ons mee in de verhalen van de broers Heukels.

Het echtpaar Harry Vogels en Lieke van Amstel sluiten de avond af met het verhaal van hun opa’s. De opa van Harry koos ervoor lid te worden van de NSB en de opa van Lieke koos voor het verzet. Twee verschillende keuzes, met grote gevolgen.
Deze avond is er één die niet snel vergeten wordt. Wat is er veel gebeurd in vijf jaar oorlog en wat heeft dit een sporen nagelaten. Deze avond wordt georganiseerd op initiatief van de vrienden van Greijdanus. Wij nodigen jong en oud van harte uit om aanwezig te zijn. Tussen 19.00 en 19.30 uur heten wij u van harte welkom, rond 21.45 uur sluiten we af met koffie en thee. Voor meer informatie en/of aanmelden kijk op de website van Greijdanus: https://greijdanus.nl/event/lezing-collaboratie-en-verzet-in-de-tweede-wereldoorlog/.