Het openbaar toilet in IJhorst die nu nog toegankelijk is door een muntautomaat, wordt vrij toegankelijk gemaakt. Het college ondersteunt dit initiatief door het verstrekken van een eenmalige subsidie van 1200 euro. Na een jaar wordt het geëvalueerd.

KroKo MultiPunt biedt sinds 2014 een openbare toiletvoorziening aan naast de winkel, waarin ook het toeristisch informatie punt is gevestigd. Greetje Kroonenburg, mede-eigenaresse van KroKo MultiPunt: “Van de wc wordt veel gebruik gemaakt door recreanten, toeristen en voorbijgangers. We merken alleen dat de toegang via een muntsysteem niet meer voldoet, omdat veel mensen geen muntgeld meer bij zich hebben. We hebben overwogen om over te gaan naar een digitaal systeem, maar dat is zo’n kostbare investering, dat dit eigenlijk niet terug te verdienen is. Daarom willen we nu met de ondersteuning van de gemeente het toilet vrij toegankelijk maken.”

Herriët Brinkman, wethouder recreatie en toerisme: “Bij een gastvrije gemeente hoort ook de mogelijkheid voor bezoekers, maar ook voor onze eigen inwoners om naar het toilet te kunnen. Helemaal in een gebied waar veel mensen komen wandelen en fietsen in het rustieke Reestdal. Als proef willen we daarom dit initiatief ondersteunen. Het sluit aan bij onze plannen om de recreatieve en toeristische sector in onze gemeente te versterken.”