ROUVEEN – Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, was donderdag te gast bij het Christelijk Mannenkoor Staphorst. Hij zong de bas-partij mee tijdens de wekelijkse  repetitieavond in De Levensbron. Zijn eerste kennismaking met het koor was op 23 februari 2019. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan werd toen de cd ‘… en Hij zal met je zijn’ gepresenteerd. Voor hem was toen het eerste exemplaar.

Na afloop van het jubileumconcert sprak Heidema uit – wat zijn gezicht al de hele avond weerspiegelde – dat hij bijzonder genoten had en graag eens een repetitieavond van de mannen zou willen bijwonen. De coronapandemie vertraagde de inlossing van die toezegging. Maar donderdagavond was Heidema daadwerkelijk van de partij en oefende hij met de mannen – onder leiding van Johan Bredewout – een deel van het repertoire voor het komende Oranjeconcert.

Op een onderhoudende wijze deelde hij zijn muzikale verleden met de koorleden. In het ‘verre verleden’ was Heidema achtereenvolgens lid van een jeugdkoor, het koor van zijn kerkelijke gemeente in Haren en ook nog een poosje dirigent van een studentenkoor. “Maar,” voegde hij er fijntjes tip-gevend aan toe, “ik heb me woensdagavond wel even voorbereid door de toegestuurde koorstukken alvast te oefenen.”

Hoe hij de hernieuwde kennismaking met het mannenkoor heeft ervaren? “Ik heb bij jullie, net als vier jaar terug, een vreugdevolle avond beleefd; te midden van enthousiaste zangers.” Het koor liet de commissaris ook nu huiswaarts keren met een ‘nasmaak’. Nu was het een Staphorster ‘krentenstoete’, aangeboden door bestuurslid Klaas Kin.

Foto’s © JacoHoeveFotografie