Stellen met een wens om te trouwen in de gemeente Staphorst kunnen met ingang van deze maand elkaar op meer locaties het ja-woord geven. De criteria om te mogen trouwen op een locatie naar eigen keuze zijn door de gemeente aangepast. Hierdoor is het mogelijk voor bruidsparen om de bruiloft, inclusief de officiële echtverbintenis, desgewenst volledig op dezelfde locatie te laten plaatsvinden.

Oude criteria
In de gemeente Staphorst is het mogelijk om te trouwen in de trouwzaal van het gemeentehuis of op verzoek op een alternatieve locatie. Om te mogen trouwen op een alternatieve locatie zijn er criteria opgesteld waaraan de locatie moet voldoen. Deze criteria waren echter 10 jaar oud. De afgelopen jaren kreeg de gemeente steeds vaker het verzoek om te trouwen op een andere locatie dan een gebouw. Bruidsparen gaven aan graag te willen trouwen in de open lucht, op hun eigen terrein. Op basis van de huidige criteria was dat echter niet mogelijk. De criteria zijn daarom nu aangepast.

Eén locatie
Om te mogen trouwen op een andere plaats dan in de trouwzaal van het Gemeentehuis, moet de locatie met ingang van genoemde datum onder andere voldoen aan de volgende criteria:

  • de locatie is een bestaand adres gelegen in de gemeente Staphorst;
  •  

    de locatie voldoet aan de eisen van openbare orde en veiligheid. Als deze geschikt is voor meer dan 50 personen dan moet de eigenaar van de locatie beschikken over een gebruiksvergunning;

     

  • er worden geen kosteloze huwelijken voltrokken;
  • de locatie is tijdens de huwelijksvoltrekking voor iedereen, ook mindervaliden, vrij toegankelijk;
  • een locatie in de open lucht kan alleen op voorwaarde dat deze overdekt is of zodanig beschermd dat de ambtenaar en het bruidspaar geen last hebben van de weersomstandigheden;page1image30433408 page1image30433616

De volledige lijst met criteria voor een alternatieve trouwlocatie is te vinden op de website van de gemeente Staphorst: www.staphorst.nl/trouwlocatiespage1image30434240

De gemeente Staphorst stelde tot voor kort de eis dat de voltrekking van het burgerlijk huwelijk moest plaatsvinden in een gebouw. Met het aanpassen van de criteria kan de wens van bruidsparen om te mogen trouwen op eigen terrein worden vervuld.

51 huwelijken en 17 geregistreerde partnerschappen
In 2022 vonden er in de gemeente Staphorst 51 huwelijken plaats en werden 17 partnerschappen geregistreerd. Daarvan werden 45 gesloten in de trouwzaal van het gemeentehuis en 23 op alternatieve locaties. Van de 45 huwelijken die gesloten werden in het gemeentehuis, werden er 17 kosteloos op maandagmorgen tussen 9.00 en 10.00 uur gesloten.  or 2023 hebben tot op dit moment 20 bruidsparen aangegeven te willen trouwen en hebben 4 koppels aangegeven hun partnerschap te willen registreren. Daarvan hebben – op basis van de oude criteria – 9 stellen aangegeven een alternatieve locatie te kiezen.