Een groep van Staphorster ondernemers, vertegenwoordigers uit de cultuur – en recreatiesector, raadsleden, burgemeester, wethouders en medewerkers van de gemeente Staphorst brachten dinsdag 17 januari op uitnodiging van de Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst een bezoek aan Paleis Het Loo en de binnenstad van Apeldoorn. Het doel van de dag was om op inspiratie op te doen, verbindingen te creëren en deze mee te nemen en tot uitvoering te gaan brengen in Staphorst.

Indrukwekkende rondleiding in Paleis Het Loo
Een groep van zo’n 40 Staphorsters reisde dinsdag 17 januari per bus af richting Apeldoorn. In Paleis Het Loo werden zij door de organisatie van het paleis en het bestuur van Stichting Recreatie en Toerisme ontvangen. Bestuurslid Henry Visscher en projectleider Jakob Ponstein openden de dag door meer te vertellen over de voortgang van de plannen van Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst. Met als doel het recreatieve aanbod te ontwikkelen en meer aan elkaar te verbinden. Vervolgens kwam Michel van Maarseveen – algemeen directeur van Paleis Het Loo – aan het woord. Hij vertelde over de achtergrond, de verbouwing, de heropening en de nieuwe strategie van het paleis. Aansluitend kregen de aanwezige Staphorsters een rondleiding door een deel van het indrukwekkende museum.

Verbinding met de binnenstad
Na de lunch ging de tour verder richting de binnenstad van Apeldoorn waar de groep een presentatie kreeg in het ACEC gebouw. Dat is het activiteitencentrum en de tentoonstellings- en werkruimte in het hart van Apeldoorn is. De centrummanager vertelde hoe de binnenstad kan profiteren van een toeristische trekpleister als Paleis Het Loo, maar ook hoe zij ondernemers aan elkaar verbinden en activiteiten organiseren om de binnenstad levendig maken. Tijdens de presentatie kwamen bij de aanwezigen al de eerste ideeën op om in Staphorst door te voeren.

Lovende reacties
De dag werd afgesloten met een voorproefje van de nieuwe website OntdekStaphorst.nl, die momenteel door Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst in ontwikkeling is en in het eerste kwartaal van 2023 live gaat. De nieuwe website moet de ‘online startpagina’ van Staphorst gaan worden, waarbij er alles te vinden is over de identiteit van Staphorst en wat er te doen is. Dat laatste wordt zeer uitgebreid. Van fiets- en wandelroutes, locatiepagina’s van winkeliers tot accommodaties, weetjes over Staphorst tot de evenementenkalender zal op OntdekStaphorst.nl na livegang te vinden zijn. Ook kunnen er via de website verbindingen tussen ondernemers worden gemaakt door bijvoorbeeld gezamenlijke arrangementen aan te bieden. Het voorproefje van de website werd door de deelnemers van de inspiratietour zeer goed ontvangen.

Inspirerende afsluiter
Voordat de deelnemers weer in de bus richting Staphorst stapten werd hen één voor één gevraagd wat hen is bijgebleven van deze inspiratietour. De reacties waren overweldigend. De deelnemers waren het over één ding volledig eens; er liggen in Staphorst geweldige kansen om in het prachtige gebied verbindingen te maken en in de gemeente met haar dorpskernen Staphorst, Rouveen en IJhorst volop recreatief aanbod te ontwikkelen. Al met al was de inspiratietour een groot succes en het bestuur van Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst bedankt  alle deelnemers  voor hun komst en inbreng.