Gemeentelijke website bericht

De schrijnende oorlog in Oekraïne duurt voort, nog dagelijks zijn volwassenen en (jonge)kinderen op de vlucht. Alle gemeenten werken er hard aan om deze mensen onderdak te bieden. Zo ook in de gemeente Staphorst. Hiervoor gaan we de Oekraïense opvanglocatie aan de Staphorster Kerkweg uitbreiden. We verwachten daar eind februari nieuwe units te plaatsen voor circa vijftig Oekraïners.

Eind vorig jaar lieten de landelijke cijfers al zien dat we meer moeten doen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarover is begin november aangekondigd dat we als gemeente de mogelijkheden aan het verkennen zijn voor uitbreiding van de opvanglocatie aan de Staphorster Kerkweg. Deze ontwikkelingen zijn nu definitief. Het is de bedoeling de mensen daar in de loop van maart 2023 op te vangen. Als de noodzaak er is, dan breiden we mogelijk verder uit met een derde unit.

Omwonenden inloopbijeenkomst
Omwonenden zijn geïnformeerd via een brief en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 16 januari jongstleden. Daar konden zij uitleg krijgen en vragen stellen, onder andere aan de locatiebeheerders, coördinator vluchtelingen, SWS welzijn en collegeleden. Een aanpassing op de aanrijdroute naar de opvanglocatie en telefonische bereikbaarheid was vooral een punt van aandacht. Dit eerste wordt uitgewerkt en omwonenden krijgen nadere informatie. Vragen kunnen gesteld worden via vluchtelingen@staphorst.nl.