De bruikleenovereenkomst van de scheepsbel van de Hr. Ms. Staphorst is voor twee jaar verlengd. Tot eind 2024 blijft de scheepsbel op de vertrouwde plaats bij de lift op de eerste verdieping in het gemeentehuis hangen.

De scheepsbel is afkomstig van de mijnenveger, later de mijnenjager Hr. Ms. Staphorst. Na de uitdiensttreding van het schip, werd de scheepsbel in bruikleen aan de gemeente Staphorst gegeven. De scheepsbel is in eigendom van het Marinemuseum in Den Helder. Sinds januari 1984 hangt deze bel in het gemeentehuis.

De Hr. Ms. Staphorst is in dienst geweest van 1957 tot 1984. Het schip was een mijnenveger van de Dokkum-klasse, waarvan de schepen naar kleinere Nederlandse gemeenten werden vernoemd. De achttien schepen werden op Nederlandse werven gebouwd en in de periode van juli 1955 tot januari 1957 in dienst gesteld. In 1956 werd de Hr. Ms. Staphorst gedoopt in aanwezigheid van de toenmalige burgemeester Van der Wal. De bel werd bij de uitdiensttreding van het schip in 1984 aan burgemeester Niemeijer overhandigd.

Foto: Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) – via Staphorst.nl