In de Veldschuur -een sfeervolle locatie tussen Rouveen en Hasselt – vond gisteravond een vertoning plaats van deel 2 van Oerijssel: Winterwende. Met passen en meteen konden de bezoekers een plekje vinden in De Veldschuur. Bij ontvangst werden zij onthaald op sfeervolle midwinterhoornklanken van bloasgroep “Kop van Overiessel”. Maker en regisseur Geertjan Lassche gaf daarna een toelichting op de film waarin presentatrice Margje Korevaar-Fikse op zoek gaat naar haar roots in de IJsselstreek.

In de film werden de bezoekers meegenomen in de ontdekkingstocht van het dieper volksgeloof van deze regio. Ze ontdekt spannende verhalen over eeuwenoude gebruiken, wichelroedes, wonderbomen, maar ook de oude sage van Derk met de Beer, ook wel Derk met de (7) honden genoemd. Ze gaat op speurtocht naar de diepste betekenis van die sage. Na afloop van de voorstelling gaf cultuurkenner Dirk Kok uit Rouveen, ook personage in de film, verdere duiding bij oude gebruiken en bijgeloof in Overijssel.

In de loop van het volgend jaar zal Dirk Kok ook nog een lezing verzorgen in de Veldschuur (www.veldschuur.net  – ontdekken-ontmoeten-ontspannen)