Rouveen – De film Winterwende (het vervolg van Zunnewende, beide onderdeel van tweeluik Oerijssel) wordt op donderdag 29 december 2022 vertoond in de Veldschuur. Deze mystieke locatie tussen Rouveen en Hasselt is ook decor geweest van deze intrigerende film over volksgeloof. Cultuurkenner Derk Kok zal na afloop vragen beantwoorden. Kok, zelf ook personage in de film, publiceerde onlangs een nieuw boek over de volkscultuur in Staphorst. 

Op het platteland werden vroeger, vooral in de donkere koude laatste dagen van het jaar, oerverhalen verteld, bij de kachel of de olielamp. Spannende, mystieke en onheilspellende flarden geschiedenis die van generatie op generatie zijn overgedragen. In die verhalen zat altijd een waarschuwing verborgen. Zoals de sage van ‘Derk met de zeven honden’ (in Twente ‘Derk met de beer’). Met als boodschap: Blijf op Kerstavond thuis, sluit de deuren en ramen, want anders zal Derk je pakken. Bijna niemand weet van de oorsprong en het waarheidsgehalte. In het tweede deel van het filmische tweeluik Oerijssel, ‘Winterwende’, worden antwoorden gezocht op ongemakkelijke vragen. De film is bewust niet op de landelijke televisie uitgebracht en trekt daarom sinds de release ieder jaar nog volle zalen in de regio en… stof tot nadenken.  

Winterwende is gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche in opdracht van stichting Sous les Arbres (Onder de Boompies). De muziek is van Jan Kooiker. De film werd gefinancierd door de provincie Overijssel. Hoofdpersoon in de Oerijssel-films is presentatrice Margje Fikse (bekend van Op1). Zij groeide op in Hattem, verhuisde naar Amsterdam en besloot terug te keren naar haar geboortegrond langs de IJssel. Daar gaat ze op ontdekkingstocht naar het diepere volksgeloof van de bevolking van Oost-Nederland en komt onder andere in Staphorst uit. In Winterwende ontmoet Margje bewoners met bijzondere oerverhalen, bijvoorbeeld over wichelroedes en angstige volksoverleveringen. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet geheimzinnige ontdekkingen. Dan keert het lot zich tegen haar… Zou er een verband zijn?

Tijden van bijgeloof en rituelen 

Geertjan Lassche maakte Oerijssel tussen 2013 en 2015. De Meppeler Courant schreef destijds over Oerijssel: “Wie denkt dat overblijfselen uit het heidendom weg zijn, die heeft het mis. De documentaire neemt de kijker mee naar de tijden van bijgeloof en rituelen. Dominee Vreekamp, expert op het gebied van oerverhalen, speelt een prominente rol, net als Derk Kok uit Rouveen. Ze tonen aan dat het verleden geen verleden is, maar heden.” 

Informatie en aanmelden  

De voorstelling begint 20 uur. Entrée is 10 euro, inclusief een warm drankje naar keuze. Inloop vanaf 19.30 uur. Adres Veldschuur: Wijkweg 2, Rouveen.  

Aanmelden kan via: info@souslesarbres.nl. Vermeld uw volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres en het aantal personen waarvoor u reserveert.