De gemeente Staphorst biedt haar inwoners ondersteuning wanneer zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen of wanneer zij geldzorgen hebben. De gemeente kan helpen voorkomen dat er schulden ontstaan of helpen voorkomen dat een nog grotere schuldenlast ontstaat. Er zijn diverse mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken. Deze variëren van toeslagen om de energienota te betalen tot kwijtschelding van aanslagen. De gemeente biedt ondersteuning aan zowel particuliere huishoudens als ook aan gesubsidieerde instellingen en verenigingen.

Energietoeslag voor lage inkomens
De energieprijzen zijn fors gestegen, daardoor moeten veel huishoudens in Nederland moeten hogere energierekeningen betalen. Het Rijk heeft besloten om alle huishoudens in Nederland gedeeltelijk te compenseren. Daarnaast kan de gemeente Staphorst, op basis van deze regeling van het Rijk huishoudens met een laag inkomen, die voldoen aan de voorwaarden, een extra vergoeding via een eenmalig geldbedrag. Dit is een eenmalig bedrag van € 1.300,- netto per huishouden. Een aanvraag voor de energietoeslag kunnen inwoners online indienen. Inwoners met een bijstandsuitkering hebben het geld automatisch ontvangen op hun rekening. Op www.staphorst.nl/energietoeslag is alle informatie te vinden.

Advies van een energiecoach
Naast de eenmalige vergoeding van het Rijk en de bon voor energiebesparende maatregelen, kunnen alle inwoners van Staphorst sinds kort ook een beroep doen op een energiecoach. Inwoners die niet weten waar ze moeten beginnen met geld besparen op de energierekening kunnen terecht bij energiecoach Gerwin Nijboer. Na het maken van een afspraak komt hij gratis bij inwoners thuis langs en loopt samen door het huis om te kijken waar zij kunnen besparen. Dit gesprek duurt ongeveer een uur en na afloop krijgen inwoners een verslag met tips. De tips zijn snel uitvoerbaar waardoor de inwoner gelijk bespaart. Inwoners kunnen een afspraak maken met Gerwin Nijboer via 06 – 54 75 67 46 of via info@eigenenergielabel.nl.

Eenmalig bedrag energiebesparende maatregelen
Ongeveer 600 huishoudens in Staphorst hebben een bon ontvangen ter waarde van 300 euro die zij uitsluitend kunnen besteden aan energiebesparende maatregelen voor in huis. Het bedrag kan naar eigen inzicht besteed worden aan producten die kunnen helpen om de energiekosten te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie voor dak, muur of vloer of een producten als radiatorfolie, overgordijnen of een elektrische kachel. Het gaat hierbij onder meer om huishoudens die eerder de energietoeslag hebben ontvangen, huishoudens die een sociale huurwoning met energielabel D t/m G huren of bijvoorbeeld huishoudens die permanent een particuliere woning huren die gebouwd en/of gerenoveerd is vóór 2001. Kijk voor meer informatie op www.staphorst.nl/gemeente-helpt-inwoners-energie-te-besparen.

Energie steunmaatregel gesubsidieerde stichtingen en verenigingen
Gesubsidieerde stichtingen en verenigingen kunnen een beroep doen op de energie steunmaatregel sociaal domein voor een tegemoetkoming in de energiekosten. Organisaties moeten meer kosten maken als gevolg van de snel toenemende energieprijzen. Hierdoor kunnen financiële verplichtingen mogelijk niet nagekomen worden. Gezien de bijdrage die deze organisaties leveren aan de vitaliteit van de lokale samenleving, wil de gemeente – binnen de mogelijkheden die er zijn – hen een helpende hand bieden. Deze steunmaatregel is nodig om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen. Gesubsidieerde stichtingen en verenigingen hebben hierover een brief ontvangen. Op www.staphorst.nl/steunmaatregel is meer informatie te vinden, de uitgangspunten en het aanvraagformulier.

Kwijtschelding aanslagen gemeentelijke belastingen
Wanneer een inwoner de gemeentelijke belastingen niet kan betalen, is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Het vermogen speelt hierin tevens een rol. Gemeenten hebben de mogelijkheid om vermogensnormen voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen te verhogen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de raad een nieuwe verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen vaststelt. Dit advies staat besluitvormend op de raadsagenda van 17 januari 2023. Bij vragen over kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kunnen inwoners contact opnemen met het team Belastingen/WOZ van de gemeente Staphorst. De contactgegevens staan op het aanslagbiljet welke inwoners eind januari 2023 ontvangen en op www.staphorst.nl/belastingen-en-woz.

Hulp nodig
Inwoners die hulp willen bij hun schulden, zich zorgen maken over hun inkomen en de rekeningen die zij moeten betalen kunnen bellen naar (0522) 46 74 66 of mailen naar geldzorgen@staphorst.nl. Kijk ook op www.staphorst.nl/dreigende-geldproblemen voor informatie over het opstellen van een geldplan, project thuisadministratie en kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen of bij een van de andere regelingen die de gemeente Staphorst biedt.