Het college stelt de gemeenteraad voor een samenwerking aan te gaan met De Woonpas voor de uitvoer van de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling (GVR). Dit is een regeling waardoor particulieren woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen zonder dat zij hiervoor eigen geld hoeven aan te wenden. De woningeigenaar betaalt vervolgens de investering – verspreid over 30 jaar – terug via de gemeentelijke baatbelasting.

Wethouder Alwin Mussche: “De Gemeentelijke verduurzamingsregeling kan een waardevolle toevoeging zijn aan het instrumentarium van subsidies en leningen voor particuliere woningeigenaren en we verwachten dan ook dat we met deze toevoeging meer eigenaren kunnen helpen bij de verduurzaming van hun woning.”

Proef
Eerder dit jaar besloot het college tot een proef waarin bij de GVR wordt toegepast bij vijftien woningen in Staphorst Noord. Om deze proef gestalte te geven stelt het college daarom voor om een samenwerkingsovereenkomst aan gegaan met De Woonpas. De Woonpas voert namens de gemeente de GVR uit. De Woonpas is opgericht om in samenwerking met gemeenten woningverduurzaming toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle woningeigenaren.

Evaluatie
Het college wil de Gemeentelijke verduurzamingsregeling op termijn voor alle woningeigenaren in Staphorst beschikbaar maken. Omdat het om een nieuw instrument in de verduurzamingsmiddelen van de gemeente gaat, stelt het college voor om in eerste instantie een kleinschalig project uit te voeren bij de vijftien woningen in Staphorst Noord. Mussche: “Na afronding van dit project gaan we evalueren. Voldoet het aan onze verwachtingen en aan die van de woningeigenaren. Als we allemaal positief zijn, dan kunnen we de regeling verder uitrollen in de rest van Staphorst.“

Wanneer de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college wordt een traject gestart om de inwoners van Staphorst Noord nader te informeren.