Afgelopen zaterdag heeft de plaatselijke afdeling van de PvdA in Staphorst een excursie georganiseerd. In Twente zijn enkele agrarische bedrijven bezocht die ieder op hun manier invulling geven aan een duurzame bedrijfsvoering. De deelnemers vonden het een leerzame en leuke dag.

Het ochtend programma stond in het teken van een mestvergistingsproject, In Noord Deurningen werken zes boeren met elkaar samen bij de productie van biogas. Iedere boer afzonderlijk heeft een mestvergister op het erf staan. Deze mestvergister zorgt er voor dat uit ieder kubieke meter mest 30 kuub gas gehaald wordt. Met de totale opbrengst van het gas kunnen bijna 1000 woningen worden verwarmd. Boer Kuiper kan ontzettend goed en overtuigend vertellen waarom hij vindt dat mestvergisting voor Nederlandse boeren noodzakelijk is. De presentatie van Kuiper leidde tot een interessante gedachtenwisseling met de Staphorster PvdA-leden. De PvdA’ers stonden te kijken van de plannen die er in Twente zijn voor een regionale opschaling van het biogasnet naar maximaal 525 boeren. Huivering was er bij het horen van het plan van Shell om voor een periode van 12 jaar gas af te nemen van de Twentse boeren. Heel lucratief, maar wat staat er in de kleine lettertje, vroeg één van de deelnemers zich hardop af. De Twentse boeren hebben ook hun twijfels bij dit aanbod, wat bijna te mooi is om waar te zijn.

Na de lunch te hebben genuttigd bij de IJsboerderij (Kuiper is naast boer ook eigenaar van een speelparadijs voor kinderen en van het -oom- Hennie Kuiper museum zijn we op bezoek gegaan bij een andere duurzame boer in de buurt. Dennis Rerink heeft samen met zijn vrouw een prachtige boerderij in de buurt van het dorpje Lattrop Brekkelenkamp. Dennis houdt zoogkoeien en mestrunderen op ecologische basis. Daarnaast geeft de boerderij gelegenheid om te recreëren, feesten te vieren, heerlijk te eten en te vergaderen. En dat alles in een mooi Twents landschap. Dennis heeft uitgelegd hoe hij nadat hij het bedrijf van zijn ouders heeft overgenomen het roer volledig heeft omgegooid. Dennis vaart er wel bij. De PvdA vindt het interessant om te zien dat deze boerderij ook voor de buurt heel aantrekkelijk is, al is het alleen maar om feit dat er wekelijks 25 mensen werkzaam zijn op het bedrijf.

Kortom, een leerzame en een heel prettige zaterdag voor de Staphorster PvdA’ers. Binnenkort, wil de afdeling een activiteit rondom wonen organiseren, waar ook niet_PvdA’ers van harte welkom zijn.