Het college van B en W heeft besloten om het bedrag voor de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1.300. Inwoners die eerder de € 800 aan energietoeslag hebben ontvangen, hebben inmiddels een nabetaling van € 500 op hun rekening staan. Daarnaast heeft het college besloten de voorwaarden van de inkomensgrens aan te passen van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Huishouden kunnen het gehele jaar nog een toeslag aanvragen via www.staphorst.nl/energietoeslag.

Voor de energietoeslag is de landelijke richtlijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevolgd. De minister heeft begin juli aangekondigd de energietoeslag te willen verhogen. Het wetsvoorstel is door de Eerste Kamer op 12 juli 2022 aangenomen.

Meer huishoudens in aanmerking
Wethouder Alwin Mussche over het besluit: “In deze tijd waarin we te maken hebben met een forse verhoging van de energieprijzen proberen we als gemeente waar mogelijk (financiële) ondersteuning te bieden voor inwoners met een laag inkomen. Naast dat we de landelijke richtlijn volgen in de verhoging van de energietoeslag, kiezen we er als college voor om de inkomensgrens te verhogen van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Op deze manier kunnen meer huishoudens in onze gemeente in aanmerking komen voor de toeslag.”

Informatie en aanvragen
Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen het geld automatisch op hun rekening. Andere huishoudens die voldoen aan de voorwaarden kunnen een aanvraag indienen via het digitale aanvraagformulier. Meer informatie, waaronder de voorwaarden en mogelijkheid tot aanvragen, is te vinden op www.staphorst.nl/energietoeslag.