Op initiatief van de Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster verzorgt dr. Kaj van Vliet, rijksarchivaris in Utrecht, op donderdagavond 6 oktober een lezing over de ridders die bij het Zwartewatersklooster zijn begraven. Hij heeft daar vorig jaar een deskundig en gedetailleerd artikel over geschreven. De bijeenkomst is in de Veldschuur, Wijkweg 2 Rouveen: inloop vanaf 19.30 uur en start lezing 20.00 uur.

Op 28 juli 1227 werd in het veenmoeras bij Coevorden geschiedenis geschreven. De bisschop van Utrecht met zijn ridderleger werd daar in de pan gehakt door Drentse boeren onder aanvoering van Rudolf van Coevorden. De bisschop en zijn broer en honderden ridders vonden die dag de dood in het moeras. Deze veldslag zou het begin worden van een jarenlange strijd waarbij duizenden slachtoffers vielen.

Kaj van Vliet, archivaris bij Het Utrechts Archief, deed onlangs nieuw onderzoek naar de herkomst van al die ridders. Een groot aantal van hen werd begraven bij het klooster dat een paar jaar later ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden door de bisschop werd gesticht op de oever van het Zwarte Water. Wie lagen er allemaal op deze dertiende-eeuwse oorlogsbegraafplaats? Een lijst met namen die uit de vijftiende eeuw is overgeleverd biedt hiervoor verrassende aanknopingspunten

De toegangsprijs voor het bijwonen van de lezing is 10 euro p.p. incl. koffie/thee met koek. Aanmelding kan via de website van De Veldschuur: https://veldschuur.net/agenda of via 06 4552 9180.