Beleef ambacht en cultuur in Museum Staphorst op zaterdag 10 september!

Op zaterdag 10 september 2022 wordt in Museum Staphorst de jaarlijkse, Staphorster Stipwerkdag georganiseerd. Tussen 11.00 en 15.00 uur bent u van harte welkom om dit immaterieel erfgoed te bekijken. Enthousiaste vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk demonstreren het ambacht op de traditionele manier.

Daarnaast zult u vakkrachten bezig zien met het maken van stempeltjes. De patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat kunt u zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn. Zij tonen hun vaardigheden en u kunt ook stempels en bedrukte stof of Staphorster Stipwerk-artikelen bij hen kopen.

Tijdens een doorlopende inloopworkshop mag u ook zelf aan de slag met het Stipwerk. Zo kunt u in de praktijk kennismaken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.

Met het bezoek aan het museum hebt u een mooie gelegenheid om de expositie ‘Neuteboom, van houtimitatie naar decoratie’ te bekijken. Ook voor kinderen is er in het museum genoeg te beleven. Denk aan een speurtocht, een kaartje stippen, spelletjes van vroeger en de mogelijkheid om zich te verkleden in Staphorster klederdracht.

Bent u nu al enthousiast? Meldt u dan aan voor de vakopleiding ‘Staphorster stipwerk’ die in september 2022 weer van start gaat. Informatie en aanmelden via info@staphorsterstipwerk.com.