Het inrichten van je huis is voor veel mensen een flinke opgave. Vooral wanneer het om een nieuw huis gaat en er nog helemaal niets in staat, wil het nog wel een tot flink wat problemen leiden. Toch hoeft het helemaal niet zo lastig te zijn, als dat je misschien doet denken. Het enige wat van belang is, is dat je weet wat je wilt en ook wat je absoluut niet wilt. Dat in combinatie met een goed plan, maakt het dat het inrichten van je huis in no-time is gebeurt. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je, die jou hier zeker bij kunnen helpen. Doe er dus je voordeel mee!

Begin bij de basis

De basis van iedere inrichting bestaat uit het kiezen van een bepaalde stijl. Deze stijl werkt vervolgens volledig door in alles wat je verder doet. Echter is dit niet in beton gegoten en mag je dus ook prima ‘flirten’ met wat andere woonstijlen. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld ontzettend hip om vintage meubels te combineren met modern. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een vintage kast met stijlvolle strakke accessoires. Op deze manier kun je verschillende stijlen met elkaar combineren, waardoor je de scherpe randjes van bijvoorbeeld het moderne interieur afhaalt.

Maak een moodboard

Het maken van een moodboard is een absolute aanrader voor iedereen die met zijn of haar inrichting aan de slag gaat. Op een moodboard plaats je namelijk alles wat jij mooi vindt. Van verschillende plaatjes uit je favoriete woontijdschrift tot aan stalen voor behang en je vloer. Op deze manier kun je voor jezelf een overzicht creëren van alles wat je mooi vindt en kun je vanuit daar bepalen wat je nu daadwerkelijk wilt hebben. Een moodboard kun je in principe zien als een soort blauwdruk voor je huisstijl.

Werk met basiskleuren

Basiskleuren zorgen voor een stuk rust in je interieur. Dit zijn vaak kleuren die worden gebruikt voor de muren, maar ook de vloer, de gordijnen en eventueel een deel van de meubels. Deze kleuren bestaan vaak uit verschillende tinten, zodat het wel bij elkaar past, maar niet hetzelfde is. Veel gebruikte basiskleuren binnen het hedendaagse interieur zijn RAL 9001 en RAL 9010. Zo houd je het ‘clean’ en kun je vanuit daar aan de slag met accenten.

Accentkleuren

Nadat je de basiskleuren hebt gekozen, is het zaak te bepalen welke accentkleuren je wilt toepassen. Dit zijn de kleuren die je laat terugkomen in je accessoires, maar ook in bijvoorbeeld het behang. Deze kleuren bestaan vaak uit en stuk of drie/vier verschillende. Populaire accentkleuren van dit moment zijn; Groen, zwart en goud. Let echter wel op, dat wanneer je met goud gaat werken, je dit niet te veel doet. Door te veel goud toe te passen, zal je al snel merken dat het allemaal net iets te goud wordt, waardoor het kitsch kan overkomen. Gebruik je goud, kies er dan voor dit minimalistisch te houden en altijd te doen in combinatie met een wat rustigere kleur zoals zwart of groen.