Het lijkt al een eeuwigheid geleden maar toch was het nog in 2019 dat de motorclub AMBC uit Staphorst het bekende grasbaanspektakel op het vertrouwde evenemententerrein De Tippe organiseerde. De Brit Paul Hurry kon dat jaar als winnaar bij de specials Internationaal worden genoteerd.

Door de bekende corona perikelen kon ook dit mooie evenement de laatste 2 jaar geen doorgang vinden. En gelukkig is wat het grasbaanracen betreft ook alles weer bij het oude en zijn deze spannende motorsport wedstrijden in heel Europa ook weer van start gegaan.
Op vrijdagavond 19 augustus is het weer zover dat alle grasbaanfans in den lande de weg naar circuit De Tippe weten te vinden. De AMBC organiseert weer als vanouds een tweedaags programma met op vrijdagavond de Dutch open klassen en op zaterdag 20 augustus de jeugd en nationale rijders en rijdsters.

Naam evenement gewijzigd en nieuwe hoofdsponsors aan boord.
Er is in de voorbije jaren wel iets verandert. Voorheen stonden de races in Staphorst bekend als de ‘Internationale AMBC grasbaanraces.’ De huidige naam is nu ‘Dutch open grasstrack’. Het gehele evenement is dus een open Nederlands kampioenschap waarbij in de befaamde specialklasse en de zijspanklasse ook Internationale rijders aan de start komen. Feitelijk dus nog steeds gewoon grasbaanracen op Europees topniveau.
Een andere grote wijziging is het verdwijnen van de naam van de hoofdsponsor van het grasbaan evenement in Staphorst. Jarenlang mocht de AMBC rekenen op de steun van Aannemersbedrijf Engel uit Staphorst bij hun grasbaanraces. Wegens overname van dit bedrijf is helaas deze bekende naam verdwenen. Gelukkig is de club erin geslaagd de naam Engel waardig te vervangen door een tweetal nieuwe grasbaan hoofdsponsors. De ‘Van Reel groep’ uit Rouveen en ‘Jan van Veen bestratingen en grondwerk’ uit Staphorst zullen op alle officiële uitingen rondom dit evenement  te zien zijn en de AMBC hoopt dat de relaties met deze nieuwe sponsors net zo lang mogen duren als met de firma Engel.

Titelstrijd halverwege, Nederlandse kanshebbers.
De wedstrijd in Staphorst is race nummer 4 in de Dutch open cyclus. Deze is begonnen op 10 april in Vries. Vervolgens was race nr. 2 op 11 juni in Loppersum en de derde krachtmeting was 9 juli in Noordwolde. Staphorst volgt dan op 19 augustus terwijl in het Groningse Uithuizen de titelstrijd wordt beslist op 26 augustus.

Kijken we naar de tussenstand van het kampioenschap na de drie verreden wedstrijden zien we in de special klasse Romano Hummel op kop gaan met drie overwinningen en het maximale puntenaantal. Hummel is dit seizoen ‘on fire’ en wint bijna elke wedstrijd waar hij aan de start verschijnt. Onlangs was hij nog de snelste bij de WK langbaan in het Franse Marmande. Wie kan hem in Staphorst stoppen? Misschien wel de man die op de tweede plaats in de tussenstand staat. Jannick de Jong is een oud winnaar in Staphorst en rijd er graag. De Jong is weer terug van een aantal jaren weggeweest en pakt de strijd weer als vanouds op. Als derde vinden we Henri van der Steen die toch al een redelijk aantal punten achterstand heeft op Hummel. Regiorijder Dave Meijerink uit Balkbrug staat voorlopig als zevende geklasseerd.

In de top tien zien we ook diverse bekende buitenlandse namen zoals Stephan Katt uit Duitsland, Jacob Bukhave uit Denemarken en de Engelse rijders James Shanes en Charly Powell. We hopen dat deze heren ook in Staphorst starten om hun posities te verdedigen maar bijvoorbeeld James Shanes heeft een zware crash meegemaakt bij de Internationale races in het Groningse Aduard en het is de vraag of hij fit is. Wie er verder precies aan de start zal staan in Staphorst is op dit moment nog niet te zeggen. De AMBC zal hiervoor via hun website en social- media de laatste updates delen.

Spectaculaire zijspannen weer in Staphorst
Ook de zijspanklasse doet mee in de Dutch open cyclus. Hier zijn ook drie races verreden en zien we in de top tien een nog Internationaler gezelschap. Wilfred Detz staan namens Nederland weliswaar aan de leiding maar hij heeft de Duitser Oliver Moller op zijn hielen, gevolgd door de Brit Dave Carvill. Landgenoot Klaas Kregel staat dan voorlopig vierde en hij wordt weer gevold door de Deen Dennis Frederiksen, oosterbuur Jan Kempa en Mike Frederiksen, wederom uit Denemarken. Leuk om te vermelden is dat de Engelsman Mitch Godden als negende staat geklasseerd. Godden is een voormalig solo winnaar in Staphorst en is tevens voormalig AMBC clublid.

Overige klassen in het vrijdagavond programma.
Behalve de Dutch open komen er nog enkele andere klassen in Staphorst aan het startlint. Zo hebben we de Specials nationaal die een NK wedstrijd rijden. In hun midden als regiorijder Kevin Glorie uit Wolvega die op een derde stek in de titelstrijd staat. Verder nog de shorttrack 250 en 500cc en de inmiddels in het dorp bekende regioklasse. Hierin komen alleen plaatselijke coryfeeën en clubleden aan de start. Prachtig dat deze coureurs ook weer voor een volle bak publiek mogen strijden.

Tijdschema vrijdagavond, vertier buiten de baan en andere informatie.
Het wedstrijdprogramma begint op de vrijdag om 16.00 uur met de trainingen. Om 19.00 uur zal de eerste heat van start gaan in het avondprogramma. De races zijn weer bij kunstlicht dus hoe later op de avond hoe mooier de sfeer wordt. De entreeprijzen voor de vrijdag zijn als volgt: tot 12 jaar gratis toegang. Van 12 tot 18 jaar betaal je € 8 en voor 18 jaar en ouder ben je € 15 kwijt. Hierbij kunt u wel een gratis programma krijgen terwijl het parkeren ook vrij van kosten is.
Na afloop van de races kan eenieder zich ook nog prima vermaken. In de feesttent beginnen dan namelijk het in de regio zeer bekende DJ duo Vinnie en Rupert met hun befaamde show. Vanaf 21.30 uur is de entree voor het hele terrein vrij. Ook voor de feesttent.

Vol wedstrijdprogramma op zaterdag.
De zaterdag staat van ’s ochtends vroeg tot in de late namiddag in het teken van grasbaan. Maar liefst negen verschillende klassen zien we dan op de baan, te weten; de specials 125cc, de 50cc, 65cc, 85cc, 125cc jeugd, de dames klasse de Power Girls en de cup klassen in de 125, 250 en 500cc. Zoals gezegd een overvol programma. Deze jeugd- nationale wedstrijden organiseert de AMBC samen met de MAC van Dedem uit Balkbrug.

Tijdschema jeugd en nationaal op zaterdag.
de trainingen beginnen op zaterdag om 09.00 uur en de races al om 12.00 uur. Zoals gezegd, er dient een heleboel geracet te worden dus alle tijd is kostbaar.
De AMBC grasbaan commissie heeft enkele jaren stil gezeten maar wil er weer volop tegenaan. De voortekenen zijn mooi. De nieuwe opzet van het open grasbaan kampioenschap zorgt voor mooie races in de specials en zijspan klassen en dankzij speciale LED verlichting rondom de baan wordt de sfeer later op de avond zo mogelijk nog beter dan hij al is. Voor de jeugd en overige liefhebbers is er een spetterende afsluiting in de feesttent met de Vinnie en Rupert show. De echte ‘diehard’ grasbaan fan zit dan natuurlijk de volgende ochtend weer paraat voor de jeugd en nationale wedstrijden!