In de Zwarte Dennen is sinds kort een Oriëntatieloop uitgezet. De loop is uitgezet door Carlo Koobs en Alfred Steenbergen. Zij hebben zelf ervaring opgedaan met oriëntatielopen op verschillende locaties en zijn overtuigd dat dit ook in Staphorst een mooie activiteit is.

Een oriëntatieloop werkt met controlepunten op een kaart. Je loopt of rent over bestaande paden van controlepunt naar controlepunt. Op een topografische kaart zijn deze punten weergegeven. De route tussen deze controlepunten bepaal je zelf! Zo beslis je zelf waar je heen gaat en word je tegelijkertijd geleid naar mooie plekken en leuke paadjes.
Daarnaast is het ook een uitdaging om op basis van een kaart, zonder hulp van buitenaf, je route te vinden.

Het is mogelijk om de route in delen of in één keer te lopen. De kleuren van de route zijn Rood (6 km),  Rood/Blauw (11,5 km) en Zwart (10 km).  De lengte van de route bepaal je zelf. Hierdoor is de loop toegankelijk voor iedereen, zowel individueel als met een groep.

De oriëntatieloop is uitgezet in samenspraak met de gemeente Staphorst en met Staatsbosbeheer.
Gemeente Staphorst heeft in het kader van Staphorst in Beweging een financiële ondersteuning gegeven om de Oriëntatieloop in het Staphorster bos uit te zetten.
Boswachter Nico Arkes heeft, samen met de organisatie,  het Startbord opgehangen in het bos op het bord van de Mountainbikeroute van de WTC Staphorst-Rouveen aan de Vijverweg 7 (parkeerplaats bosvijver).

Wanneer je interesse hebt om deel te nemen aan de oriëntatieloop, kijk dan op www.OrientatieloopStaphorst.nl en meld je aan.  Deelname kost € 10,00 en hiervan gaat € 1,50 naar Staatsbosbeheer voor behoud en onderhoud van de Zwarte Dennen. Je krijgt dan de Oriëntatiekaart thuis gestuurd en bent klaar om te beginnen op het moment dat het jou uitkomt.