Een waterontharder is een uitstekende remedie tegen kalkaanslag. Maar de gangbare modellen, die werken op basis van hars en zout (de zogeheten ionenwisselaars), hebben ook hun nadelen. H2O Pro ontwikkelde daarom de keramische waterontharder die zonder stroom, afvoer en zout werkt.

Zoutontharders werken op zich goed: ze wisselen calcium en magnesium – de (overigens gezonde) veroorzakers van kalkaanslag – om met natrium. De calcium- en magnesiumionen worden via de afvoer weggespoeld, waarna het natrium in het tapwater komt. Maar natrium – en dus ook de zoutontharder – kent een aantal nadelen die de keramische waterontharder niet heeft. Natrium wordt gewonnen uit natriumchloride (keukenzout). Natrium proberen we te weren uit onze voeding maar komt met een zoutontharder wel in ons consumptiewater. Natrium is glad, wat ook als glibberig wordt ervaren en geeft het gevoel dat zeep niet van de huid af wil en uitglijden op de douchevloer vaker voorkomt. Verder verbruik je voor het wegspoelen van de calcium en magnesium zo’n 3 procent meer water. En als het systeem niet kan worden aangesloten op een afvoer naar het riool, dan kan het niet geïnstalleerd worden.

Daarnaast vindt niet iedereen de smaak van natriumhoudend water aangenaam. Ook moet je het zout regelmatig bijvullen: per persoon heb je per jaar ongeveer 25 kg zout nodig, wat ook het milieu belast. Je moet dus een behoorlijke hoeveelheid op voorraad hebben. Ook vraagt een zoutontharder meer reiniging en onderhoud, omdat de kans op bacteriegroei groter is. Met de keramische ‘zoutloze’ waterontharder heb je al die problemen niet. Bovendien profiteer je van nog andere voordelen.

Als calcium en magnesium kristalliseren doen ze dit op een oppervlakte, daarom noemen we het kalkaanslag. Als deze kristallen of aanslag van de oppervlakte afknappen spoelen ze met water mee en gaan niet weer aan oppervlaktes hechten, dus wordt het geen aanslag weer. Dit is het kristallisatieproces wat in 5 á 10 seconden in de H2O Pro wordt uitgevoerd waardoor alle kalk tot microkristallen worden gevormd die niet weer hechten.

Een groot voordeel van de H2O Pro is dat je er na installatie geen omkijken meer naar hebt. Omdat de H2O Pro zonder stroom, afvoer en zout werkt, kun je hem bijna overal installeren: in meterkast, meterput, kelder of onder de vloer. Bovendien is een keramische waterontharder ook in aanschafprijs al goedkoper dan een zoutontharder.

Wie voor het eerst de aanschaf van een waterontharder overweegt, kan direct kiezen voor de keramische, zoutloze H2O Pro.

Meer informatie over werking, kenmerken, voordelen en prijzen is te vinden op www.h20pro.nl. Met name de veelgestelde vragen bevatten een schat aan informatie. Of neem vrijblijvend contact op.

H2O Pro Coöperatie U.A.
Van Brandenburgstraat 2, Hasselt
t. 085 – 130 39 91
w. www.h2opro.nl