Inwoners van de 22 gemeenten in Regio Zwolle kunnen vanaf nu een mbo-certificaat of praktijkverklaring halen zonder naar school te gaan. De nieuwe mogelijkheid wordt gegeven door ‘leerbanen’, waarin de werknemer vaardigheden in de praktijk leert. Werknemers kunnen op deze manier snel een ‘papiertje’ halen waarmee ze aan het werk kunnen. Op de leerbanenmarkt op maandag 30 mei van 16.00 tot 18.00 uur kunnen geïnteresseerden leerbanen vinden.

Er zijn twee soorten ‘papiertjes’ waarmee medewerkers hun leerbaan kunnen afsluiten: een mbo-certificaat of een praktijkverklaring. Beide laten zien dat mensen werkzaamheden kunnen verrichten binnen een bepaalde functie. Het voordeel is dus dat de kandidaat geen volledige mbo-opleiding hoeft te volgen om aan het werk te kunnen.
Om een mbo-certificaat te krijgen, volgt de werknemer delen van een mbo-opleiding. Het diploma wordt ingericht door de branchevereniging en opgenomen in het landelijk erkende diplomaregister.
Voor een praktijkverklaring laat de kandidaat aan de praktijkbegeleider zien een aantal onderdelen van een mbo-opleiding in de praktijk te beheersen. Deze verklaring wordt niet opgenomen in het diplomaregister, maar is voor werkgevers in de branche wel het bewijs dat iemand het betreffende werk kan doen.

Ervaring opdoen
Om een mbo-certificaat of praktijkverklaring te krijgen, dienen medewerkers ervaring op te doen bij een Erkend Leerbedrijf en te laten zien dat ze de essentiële taken beheersen. Een docent van de mbo-opleiding en een praktijkopleider van het Erkend Leerbedrijf zijn betrokken bij de begeleiding van de werknemer.

Geen kosten
Voor de kandidaat zijn er geen kosten verbonden aan een leerbaan, sterker nog, omdat ze aan het werk zijn, krijgen ze loon. De kosten voor scholing of begeleiding worden betaald door de werkgever en die kan hiervoor subsidie krijgen.
Zowel mensen die al een baan hebben als mensen die momenteel werkloos zijn, komen in aanmerking voor een leerbaan. Het maakt niet uit welke leeftijd iemand heeft. Al wordt samen met jongeren tot 23 jaar wel gekeken of het mogelijk is om alsnog een entree-opleiding te volgen. Lukt dat niet, dan is natuurlijk ook voor hem of haar een leerbaan mogelijk. Het enige dat een kandidaat nodig heeft, is een werkplek en/of een opleider. Die kunnen kandidaten vinden op de leerbanenmarkt van 30 mei in Zwolle.

Leerbanenmarkt 30 mei
Op de leerbanenmarkt van maandag 30 mei in Zwolle kunnen geïnteresseerden zien wat een leerbaan precies inhoudt, welke Erkende Leerbedrijven er zijn in Regio Zwolle en welke leerbanen er allemaal mogelijk zijn. Ook is er een werknemer die al een leerbaan heeft en daarover vertelt en is er een presentatie over leren en werken. De Leerbanenmarkt is op maandag 30 mei van 16.00 tot 18.00 uur bij het Zone.college aan de Koggelaan 7 in Zwolle. De entree is gratis.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.zwolle.leerwerkloket.nl/evenementen of mail naar zwolle@leerwerkloket.nl.