In Overijssel is het aantal gevallen van cybercriminaliteit in het eerste kwartaal van 2022 met ruim een kwart afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is een sterkere daling dan de landelijke afname van 14,8%. Toch komen digitale misdrijven in Overijssel momenteel nog altijd veel vaker voor dan vóór de coronacrisis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van meest recente politiecijfers. 

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er in Overijssel 190 meldingen van cybercrimes, zoals WhatsApp-fraude of phishing, geregistreerd bij de politie. Vorig jaar meldden nog 258 Overijsselaars een digitaal misdrijf, terwijl zo’n misdrijf in 2019 nog slechts 32 keer voorkwam.

Meeste kans om slachtoffer te worden in Zwolle
De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit is het grootst in Zwolle. In deze gemeente vonden – ten opzichte van het aantal inwoners – de meeste cybercrimes plaats in het eerste kwartaal van 2022. De vijf gemeenten met de meeste cybercriminaliteit per 10.000 inwoners ziet er zo uit:

  1. Zwolle: 6,5 meldingen per 10.000 inwoners
  2. Staphorst: 4,7 meldingen per 10.000 inwoners
  3. Steenwijkerland: 4,5 meldingen per 10.000 inwoners
  4. Hardenberg: 3,9 meldingen per 10.000 inwoners
  5. Oldenzaal: 2,2 meldingen per 10.000 inwoners

Niet overal in Overijssel daalde het aantal gevallen van cybercrime. In Staphorst steeg het aantal aangiftes juist van één naar zeven. Ook in Steenwijkerland (+233,3%) en Wierden (+200%) steeg het aantal meldingen sterk.

Cybercriminaliteit neemt af, maar niet in elke provincie
Waar in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog 3.806 meldingen van cybercrime binnenkwamen bij de politie, waren dit in dezelfde periode van dit jaar 3.242. . Dit was echter niet overal het geval: in Zeeland is een stijging van 53,1% in het aantal gevallen van digitale criminaliteit en online oplichting. Ook in Flevoland (+40,3%) en Utrecht (+14,3%) steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit.