In de afgelopen week hebben we al een terugblik gedeeld naar waar de oorsprong van CH Rouveen ligt: in de jaren zestig. Bij de omschakeling van het landbouwwerkpaard naar het luxe sportpaard ontstond ons paardenconcours. In de historie van CH Rouveen kreeg de lokale boerenwagen hierbij een grote rol. Bij ons beter bekend als ‘het strontbakkie’.
Inmiddels zijn deze boerenwagens niet meer actief op CH Rouveen. De tijd gaat verder en CH Rouveen zou CH Rouveen niet zijn als zij niet meeging in de ontwikkelingen binnen de (tuig)paardensport. De lichte luxe showwagens zijn nu gemeengoed. Wel blijven we altijd met respect en waardering oog houden voor onze oorsprong en rijke historie. Waar het enigzins kan laten we deze traditionele elementen ook ieder jaar terug komen.
Gewoon omdat het kan en ook erg leuk is om te delen, hierbij wat foto’s. Met als eerste drie foto’s van twee boeren die tot in de jaren negentig nog met paard (één pk) en strontbak ‘vooruitboerden’: boer Jan Hooikammer en boer Harm Haasjes.
Wie nu een beetje thuis is in de agrarische sector ziet ook dat ze hun tijd misschien wel juist ver vooruit waren. Want gaven deze twee Rouveense boeren, die als allerlaatste werkten met paarden, niet juist vorm aan kringlooplandbouw, duurzaamheid en biodiversiteit zoals een deel van de huidige maatschappij het voor zich ziet? Geldt hierin ook: hoe verder we komen in de tijd, hoe meer we ons verleden gaan waarderen?
Hoe kijk jij terug én vooruit? We zijn benieuwd. Leuk als je het deelt in de reacties! (link naar Facebookpagina hier…)