In de Kamper Bovenkerk vindt zaterdag 30 april de eerste Kamper Orgeldag plaats. Verscheidene organisten leveren een muzikale bijdrage. Daarnaast is er de onthulling van een groot portretschilderij van de organist Willem Hendrik Zwart.

De hele dag door verzorgen verschillende organisten, waaronder Marco den Toom, André van Vliet, Harm Hoeve, Harry Hamer en Minne Veldman, miniconcerten. Tussen deze concerten door is er orgelspel door verschillende jongeren te horen. De meeste stukken die ten gehore komen, is muziek van Kamper organisten als Klaas Jan Mulder en Willem Hendrik Zwart. Jongeren die aan deze dag meewerken zijn: Joas van Marle, Henry Timmerman en Hermen van Arnhem uit Staphorst.

Centraal op deze Kamper Orgeldag staat organist Willem Hendrik Zwart (1925-1997). Portretschilder Dirk Bal maakte een groot schilderij van Willem Hendrik Zwart, dat rond het middaguur onthuld zal worden. Tijdens deze onthulling houden Hans Fidom, hoogleraar Orgelstudies, en voormalig journalist van het Reformatorisch Dagblad Jan van ’t Hul twee lezingen.

De dag wordt besloten met een dubbelconcert door Marco den Toom en Gerwin van der Plaats. Dit slotconcert vangt aan om 15:45 uur en is een knipoog naar het fameuze dubbelconcert uit 1983 met Feike Asma en Willem Hendrik Zwart.

Zwart was organist van het beroemde Hinsz-orgel in de Bovenkerk en werd mede bekend door zijn jaarlijks terugkerende wandelconcerten. Duizenden orgelliefhebbers kwamen in de loop der jaren naar Kampen hier naar te luisteren.

Die sfeer willen de organisatoren met de Kamper Orgeldag weer terugbrengen. Van 10:00 uur tot 17:00 uur kunnen bezoekers voor €2,00 de kerk in- en uitlopen. In de kerk is ruimte voor ontmoeting en zal onder andere bladmuziek verkocht worden. Daarnaast presenteren de stichtingen ‘Bovenkerk Kampen’ en ‘Vrienden van de Bovenkerk’ zich om meer te vertellen over de restauratie van het grootste monument van Kampen.