Twintig leerlingen van de Doornveldschool uit Staphorst hadden op woensdagmorgen de primeur met het volgen van de eerste les Groene Energie in De Veldschuur. De leskisten hiervoor lagen al een tijdje op de plank, maar konden vanwege corona niet eerder worden gebruikt. 

Aan de slag met Groene Energie is van groot belang voor nu en de toekomst. Hoe bouw je een goede windmolen, hoe werkt zonne-energie en aardwarmte en wat is dat eigenlijk. In de les experimenteren leerlingen met deze onderwerpen.

De Veldschuur koppelt hieraan ook een stukje historie. Denk hierbij aan het landschap en de eeuwenlange turfwinning waardoor het gebied veranderde.

Het is belangrijk dat jongeren leren over Groene Energie om bewust om te gaan met de aarde. De les duurt circa twee uur en is geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8 en klas 1 van het VMBO. Met de set leskisten gaat elke groep aan de slag met een experiment. Zij wekken actief de energie van wind, zon en aardwarmte op en ervaren dat het werkt  Daarmee is het een echte doe-activiteit. Het bedrijf Kooiker Installatie BV uit Staphorst heeft de aanschaf van de leskisten gesponsord.

Vanaf het schooljaar 2022/2023 is de les Groene Energie beschikbaar in het educatieaanbod van de Veldschuur.