Gemeente Staphorst wil vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Vooralsnog gaat het om 30 tot 40 vluchtelingen, maar de verwachting is dat er meer opvangplekken in Staphorst nodig zullen zijn gezien de vluchtelingentoestroom. Afgelopen donderdag is er ten westen van de Staphorster Kerkweg gestart met werkzaamheden om een stuk grond geschikt te maken voor plaatsing van units. De verwachting is dat binnen een aantal weken de eerste vluchtelingen hier opgevangen worden. De gemeente heeft afgelopen dinsdag de direct omwonenden tijdens een inloopbijeenkomst op de hoogte gebracht.

Iedere veiligheidsregio heeft van het Rijk de opdracht gekregen om opvang te regelen voor vluchtelingen. Gemeente Staphorst valt onder de Regio IJsselland en gaat dus ook vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. De opdracht voor elke regio is opvang te regelen voor 2.000 oorlogsvluchtelingen. Maar de nood is hoog en het verloop van de oorlog is niet te voorspellen dus elke gemeente moet zoveel mogelijk in het werk stellen om Oekraïners te helpen.

Hartverwarmend
Burgemeester Jan ten Kate ziet dat veel inwoners al betrokken zijn bij de situatie in Oekraïne: “Inwoners nemen contact met ons op en bieden opvang- en slaapplekken aan. We zien inwoners die vrijwilligerswerk willen doen waar dat nodig is. De betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, kerken, vrijwilligers en andere inwoners van de gemeente Staphorst vind ik hartverwarmend.”

Meer informatie
De gemeente heeft een speciaal telefoonnummer (0522 74 71 91) en e-mailadres (oekraine@staphorst.nl) waar inwoners terecht kunnen als zij vragen hebben of iets willen betekenen in de hulp aan Oekraïners. Voor meer informatie kunnen inwoners ook terecht op www.staphorst.nl/oekraine. Daarnaast organiseert de gemeente in het gemeentehuis elke maandag tussen 19.00 en 20.00 uur een inloopmoment voor inwoners die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen.