Ieder jaar organiseert de Prins Mauritsschool in Staphorst begin maart een herdenking bij het Flakstopmonument aan de Zwarteveenweg in Staphorst.

Zo ook vandaag. De kinderen van groep 8 uit de klas van meester Westhoff kwamen naar de Zwarteveenweg om stil te staan bij de gebeurtenis van 6 maart 1944. Een Boeing B-17 met de naam ‘Flakstop’ werd op dit dag neergeschoten.

Bij het monument heeft meester Westhoff het verhaal verteld.  De naam ‘Flakstop’ was gekozen omdat ze altijd onderaan in de gevechtsformatie vlogen, wat inhield dat ze dicht bij het luchtafweergeschut (‘Flak’) vlogen. Die middag kwam de ‘Flakstop’, als onderdeel van de 452e Bombardementsgroep, in moeilijkheden door gevechten met de Duisters. Rond 15.30u kwam de brandende bommenwerper met nog 3 bemanningsleden neer in een weiland in ‘De Leijen’.  Vijf vliegers kwamen daarbij om het leven.

Naast ouders en grootouders was ook de heer Dunnink aanwezig. Hij was – als 7-jarig jongetje – die middag in de buurt en was ooggetuige. Hij vertelde over hoe hij het vliegtuig zag branden en ook dat de Duitsers kwamen om de vliegers gevangen te nemen.

Na de verhalen werden bloemen bij het monument neergelegd. Twee kinderen van de school speelden ‘The Last Post’ en tot slot was er een minuut stilte ter ere van de omgekomen vliegers.

Als ChristenUnie vinden wij dit een waardevol initiatief om zo stil te staan bij dit monument en deze gebeurtenis in onze gemeente. Het is ook belangrijk om kinderen hierbij te betrekken. Om, zoals meester Westhoff dat aangaf, ‘het verhaal aan hen door te vertellen’.

 

Bron: ChristenUnie Staphorst