Veel schade en overlast gemeld 

De storm Eunice heeft flink huisgehouden in Veiligheidsregio IJsselland. Er zijn zover bekend geen slachtoffers of gewonden gevallen, maar de schade en overlast zijn erg groot.

Sinds vrijdagmiddag is de brandweer op basis van telefoontjes naar de centrale meldkamer van de regio bijna 300 keer uitgerukt. Daarnaast zijn er nog zo’n 200 meldingen lokaal afgehandeld door de brandweerposten in de gemeenten.

Impact schade

Meest voorkomende overlast en schade is veroorzaakt door omgevallen bomen en rondvliegende voorwerpen. Enkele voorbeelden: in Zwolle is van een aantal rijtjeshuizen het dak afgeblazen. De bewoners zijn opgevangen. Van de voormalige WRZV-hallen in Zwolle heeft het dak losgelaten en in Genemuiden is het dak van de brandweerkazerne deels losgewaaid.

Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland Peter Snijders: “De schade is echt erg groot. Dit type weer is ongekend voor ons land en regio. De hulpdiensten hebben enorm hard gewerkt om alle meldingen af te lopen. Ik wil alle hulpverleners dan ook bedanken voor hun inzet. En ik wens alle inwoners die dit weekend de gevolgen van de storm moeten verwerken, repareren en opruimen veel sterkte toe.”

Melden van schade

Er wordt nog steeds veel gebeld om schade door te geven of om melding te doen. Belangrijk is dat hiervoor het juiste nummer wordt gebruikt om overbelasting van de meldkamer te voorkomen. Bel bij acuut gevaar 112, bij geen spoed maar wel brandweer 0900-0904. Stormschade in de openbare ruimte kan gemeld worden bij de gemeente.

Boom in gemeentehuis tuin / Foto’s © Alja Admiraal