Een veldverslag van Thea Mawaya – Den Ouden over de overstromingen in het zuiden van Malawi.

Afgelopen donderdag reed ik tussen flinke buien door vanuit Chikhwawa naar huis. Stéphanos heeft daar op 3 plaatsen een adoptie en irrigatieprogramma, waarvoor ik verantwoordelijkheid draag. Die nacht heeft het in zowel Blantyre als in Chikhwawa flink geregent. Blantyre ligt ong. 994 m. hoger dan Chikhwawa, dus als er veel regen valt in Blantyre komt dat met enorme kracht naar beneden en stort zich in de rivieren die normaal droog staan, waardoor deze snel buiten haar oevers treden. Vanwege de armoede zijn de meeste huisjes met kleistenen gebouwd, zonder verstevigend cement. Een structuur die absoluut niet bestand is tegen de kracht van het water! (zie foto’s  en video)

YouTube video

 

Mensen slapen op matten op de grond en hebben geen kasten. Kleding hangt aan een spijker aan de muur en provisie wordt bewaard in rieten manden of plastic vaten. De schade doet daardoor meteen een aanslag op het overlevingssysteem. Huizen, die ondanks de zeer geringe ruimte vaak onderdak bieden aan gemiddeld 6 mensen, staan op instorten of hebben het meteen begeven. Dankbaar mogen we melden dat er tot nu toe geen mensen zijn verdronken of op een ander manier zijn omgekomen. Desondanks is de schade aan huis en hart groot. Verschillende gezinnen hebben bij elkaar intrek genomen (voor zover dat gaat), en anderen hebben tijdelijk onderdak in de nabijgelegen school.

 

Doordat er eerst droogte was, heeft men pas laat kunnen planten. Nu zijn de maïs en rijst echter vergaan door het vloedwater. Afgelopen maandag hebben we de getroffen gebieden bezocht en een inventarisatie gedaan. De eerste hulp die we graag willen bieden is het verstrekken van voedselpakketten met daarin maïsmeel, olie, en soya. Ondanks het verlies van maïs stond men maandag toch weer met de blote voeten in de aarde om het land te bewerken. Vloedwater is namelijk zeer vruchtbaar doordat het slik achterlaat.

Graag geven we de mensen een tweede kans door hen nieuwe maïszaden te geven. Ook gaan wij helpen met de herbouw van de beschadigde of verwoeste huisjes! Helpt u mee?

  • Voor 32 euro geeft u 2 zakken maïs á 50 kg.
  • Voor 10 euro geeft u 1 zak cement á 50 kg.
  • Voor 11 euro geeft u 4 liter olie.

Maak uw gift over via:

  • NL74 RABO 0335 3074 50 o.v.v. noodhulp overstromingen.
    Of doneer via deze IDEAL link
    Of doneer via de QR code hiernaast: