Verpleegkundig onderzoekers hebben grote meerwaarde voor de patiënt, de afdeling, de organisatie en de verpleegkundige beroepsgroep, zo blijkt uit recent onderzoek. ‘Deze nieuwe functie is niet meer weg te denken uit ons ziekenhuis’, benadrukt Ina Kuper, lid van de Raad van Bestuur van Isala. Zij pleit voor verdere professionalisering en een nieuwe stap in de ontwikkeling van deze pioniers. ‘Het is tijd voor verbreding én verdieping.’

Isala liep enkele jaren geleden voorop met de introductie van verpleegkundig onderzoekers. Deze professionals combineren verpleegkundige taken met wetenschappelijk onderzoek. In 2019 beten drie verpleegkundig onderzoekers, onder verantwoordelijkheid van de Isala Academie, het spits af en inmiddels staat de teller op zeven. Hoog tijd om deze nieuwe functie langs de meetlat te leggen.Onderzoeksgroep RN2Blend keek afgelopen half jaar mee over de schouders van de verpleegkundig onderzoekers. Ook ondervroegen ze 29 betrokkenen zoals ziekenhuisbestuurders, verpleegkundigen en medisch specialisten. 

Start

RN2Blend constateert dat de verpleegkundig onderzoekers in korte tijd een stevige positie hebben verworven in Isala. Dat heeft alles te maken met de voortvarende aanpak van het Zwolse ziekenhuis. ‘We wilden niet wachten op een landelijk functieprofiel en dus hebben we dat zelf opgesteld’, aldus Kuper. Verder heeft Isala ervoor gekozen om de verpleegkundig onderzoekers te laten starten op enthousiaste afdelingen. ‘Dankzij hun positieve houding hebben we verpleegkundig onderzoek stevig op de kaart gezet.’ 

Meerwaarde

Dieke Martini van RN2Blend stelt vast dat verpleegkundig onderzoekers het onderzoeksklimaat in Isala bevorderen. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de multidisciplinaire samenwerking. RN2Blend laat zien dat verpleegkundig onderzoek ondersteunend is aan voorlichting op maat, meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de patiënt en een kortere ligduur. De cliëntenraad (CR) van Isala reageert enthousiast. Volgens de CR staat verpleegkundig onderzoek dicht bij de beleefwereld van patiënten. 

Hoe verder?

Managers en leidinggevenden van Isala willen ‘hun’ verpleegkundig onderzoekers niet meer kwijt. ‘Sterker nog, ze willen er juist meer’, constateert Pieterbas Lalleman van RN2Blend. ‘Verpleegkundig onderzoek is nodig om de best mogelijke zorg te kunnen leveren’, vult ziekenhuisbestuurder Kuper aan. Yvonne Jordens, centraal verpleegkundig onderzoeker, onderschrijft die conclusie. ‘Iedere verpleegafdeling verdient daarom een verpleegkundig onderzoeker.’ Om het fundament onder verpleegkundig onderzoek te versterken, zijn extra collega’s nodig (verbreding). Een andere optie is investeren in stevige onderzoekslijnen (verdieping). Ook het aantrekken van ervaren onderzoekers en krachtenbundeling kunnen het verpleegkundig onderzoek een impuls geven.

Centraal verpleegkundig onderzoeker Yvonne Jordens en lid Raad van Bestuur Ina Kuper
Verder zouden de pioniers hun bescheidenheid van zich moeten afschudden. ‘Laat zien wat je kunt en wees trots en ambitieus’, adviseren Pieterbas Lalleman en Yvonne Jordens. Verpleegkundig onderzoekers moeten het podium pakken én krijgen. ‘Managers en bestuurders, faciliteer hen nog meer en geef hun de ruimte’, luidt hun devies. ‘Bestendiging en uitbreiding zijn de enige logische weg vooruit.’ De vijf podcastafleveringen die in Isala zijn vervaardigd, zijn te vinden op Spotify (afspeellijst ‘BlendFM Uniform en Onderzoek’ van Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen). Of lees de leergeschiedenis.