Dutch Climate Systems uit Meppel is de winnaar van de XIC Innovation Award 2021 met de ICECUBE. Tijdens het online XIC Innovation Event op donderdag 3 juni 2021 namen Arthur van der Lee en Ton Letwory de innovatieprijs van Regio Zwolle in ontvangst. De ICECUBE is een energiezuinige en milieuvriendelijke airconditioner die koeling en ventilatie levert.  

De ICECUBE is tachtig procent energiezuiniger dan traditionele airconditioners en maakt gebruik van natuurlijke, onschadelijke koelmiddelen. De airconditioner koelt door middel van een slim systeem dat zorgt voor waterverdamping in combinatie met luchtdroging. De innovatie is gemaakt van gerecycled kunststof en is volledig modulair. Dutch Climate Systems wil deze zomer de nieuwe productielijn uitbrengen en daarna zo snel mogelijk uitbreiden.  

Duurzame airconditioner technologie 

Arthur: “We hebben hard gewerkt om dit punt te bereiken en het is prachtig om dan deze erkenning te krijgen! We voelen ons echt thuis in de regio, geweldig om dan de innovatieprijs van Regio Zwolle te winnen.” Arthur vertelt over hun motivatie: “Cooling the planet, dat is de drijfveer achter onze innovatie. Traditionele airconditioning is de nummer één oorzaak van de klimaatverandering. Met de ICECUBE laten we zien dat airconditioners ook geschikt kunnen zijn voor een duurzame toekomst.” 

Jury-beoordeling 

De jury is onder de indruk van de ICECUBE. Juryvoorzitter Joram Maan van Rabobank MKB Midden Oost Nederland: “De winnaar van de XIC Innovation Award 2021 laat ons zien dat je met veel inzet en vertrouwen in je innovatie ver kan komen. Dutch Climate Systems heeft een unieke innovatie die duurzaam en marktrijp is.”

Over het XIC 
De Cross-over Innovation Challenge (XIC) daagt ondernemers in Regio Zwolle uit om te innoveren. De beste inschrijving ontvangt de XIC Innovation Award tijdens het jaarlijkse XIC Innovation Event. De Vlega-bal, Medical Precision en Cloud Garden namen de prijs de afgelopen jaren mee naar huis. Het XIC is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle, Health Innovation Park en Polymer Science Park.   

winnaar Dutch Climate Systems Arthur van der Lee en Ton Letwory