Als je graag een nieuwe hond wilt dan zijn er natuurlijk veel verschillende rassen waarvoor je kunt kiezen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Labradoodle puppy aan te schaffen, maar dit is zeker niet de enige optie. De Australische herder kan bijvoorbeeld ook een goede keuze zijn. Wil je juist een ietwat kleinere hond? Kies dan voor een Pomeriaan! Dit ras combineert een klein lichaam en de indrukwekkende houding van een grote hond. Natuurlijk moet je wel goed zorgen voor een Pomeriaan, wat mogelijk is met behulp van de onderstaande tips. 

Uiterlijke verzorging 

De Pomeriaan heeft een overvloedige dubbele vacht, wat één van de meest onderscheidende kenmerken is van dit ras. Je moet je hond daarom regelmatig poetsen, zo kun je de vacht namelijk mooi houden. Ook moet je je huisdier borstelen met een speldenborstel en een gladder penseel, wat je eigenlijk elke week wel een keer moet doen. Hierdoor gaat het haar van je Pomeriaan niet matteren. Het is bovendien noodzakelijk om de nagels van je hond kort te houden. Ga bovendien elke vier tot zes weken langs een trimmer met je Pomeriaan om het huisdier optimaal te verzorgen. 

Voeding

De Pomeriaan zou het goed moeten doen met hondenvoer van hoge kwaliteit. Dit kan commercieel vervaardigd zijn, maar je kunt het ook thuis bereiden. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van je hond natuurlijk. Sommige honden van dit ras zijn vatbaar voor overgewicht. Je moet dus letten op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van je Pomeriaan. Het kan handig zijn om traktaties te geven bij het trainen van je puppy, maar je moet niet te veel geven. Dit kan natuurlijk overgewicht veroorzaken bij je hond, wat niet de bedoeling is. 

Training

Je moet je Pomeriaan al vroeg trainen om aan de lijn te lopen. Ook moet het dier geleerd worden om te komen wanneer zijn of haar naam genoemd wordt. Dit kan nog wel eens een uitdaging zijn, dus je zult geduldig en volhardend moeten zijn om je puppy goed te trainen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond op en van banken of bedden springt, omdat ze gewrichten kunnen verwonden of zelfs een bot kunnen breken. Deze dieren zijn bovendien alert en zeer intelligent, terwijl ze ook genieten van en kunnen uitblinken in hondenactiviteiten zoals behendigheid, rally en gehoorzaamheid. De Pomeriaan is bovendien een geschikte therapiehond. 

Beweging

Hoewel de Pomeriaan graag een schoothondje is en echt een gezinsgenoot is, profiteren ze wel van wat lichaamsbeweging. Ze genieten dan ook echt als ze de kans krijgen om rond te rennen, te spelen en te wandelen. Zorg ervoor dat je je hond wel goed in de gaten houdt als hij of zij buiten is. Dit ras is namelijk berucht om te ontsnappen door kleine spleten of gaten in afrasteringen, terwijl ze er ook nog eens overheen kunnen klimmen. Ook is een Pomeriaan regelmatig het slachtoffer van een grotere hond tijdens het wandelen, dus let goed op als je buiten bent met je huisdier.

Gezondheid

Over het algemeen is een Pomeriaan een gezonde hond, wat vooral het geval is als je het dier hebt gekocht bij een verantwoordelijke fokker. Zij screenen hun dieren op gezondheidsproblemen als luxerende patella’s, instortende luchtpijpen, alopecia X, hypothyreoïdie, enzovoorts. Toch zou het alsnog kunnen dat je hond gezondheidsproblemen krijgt natuurlijk. Het is daarom slim om je Pomeriaan direct naar de dierenarts te brengen nadat je het dier opgehaald hebt voor een goede screening. Hierbij is de evaluatie van de knieschijven belangrijk, net zoals een cardiaal onderzoek. Een evaluatie van de oogarts kan ook nodig zijn.