EasyTerra, Europa’s toonaangevende autoverhuur vergelijker, voorspelt dat de prijzen voor de zomer van 2021 nog verder gaan stijgen dan ze tot nu toe al gedaan hebben. De tekorten op de chipmarkt is van invloed op het aantal beschikbare nieuwe auto’s.

Tekorten op de chipmarkt

De eerste signalen van deze tekorten was reeds zichtbaar bij consumentenartikelen, zoals de nieuwe Playstation 5 en de Xbox Series X. Beide zijn uitverkocht, of aan zeer lange levertijden onderworpen. Autoproducenten gebruiken allerlei chips in hun voertuigen, voor onder andere stuurbekrachtiging, remsensoren, mediasystemen en parkeersensoren. Met steeds slimmer wordende auto’s, neemt het aantal chips dat gebruikt wordt per auto ook toe.

Fabrieken worden gesloten

Veel automakers beperken de productie, of sluiten de fabrieken in zijn geheel, aangezien zij onvoldoende chips in handen kunnen krijgen in een chipmarkt die overvraagd wordt. General Motors bijvoorbeeld, besloot begin Februari al een aantal fabrieken te sluiten volgens dit CNBC artikel, en zal waarschijnlijk niet aan de doelstellingen van 2021 kunnen voldoen.

Autoverhuurders en hun verkleinde huurauto vloot

Dankzij de financiële problematiek waarin alle verhuurder bedrijven zich in meer of mindere mate bevinden, hebben velen de grootte van hun huurvloot al flink ingekrompen. De corona crisis zorgde voor veel minder reizigers en dus ook veel minder vraag naar huurauto’s, waardoor velen zich genoodzaakt zagen een deel van de vloot te verkopen en/of niet te vernieuwen. Met de huidige en te verwachten tekorten wordt het lastig om deze vloot weer aan te vullen.

Veel vraag, weinig aanbod

De verkleinde huurauto vloot en te weinig beschikbaarheid van nieuwe voertuigen in combinatie met een verwachte hoge vraag aan huurauto’s, zullen zorgen voor een gigantische prijsstijging. “Op dit moment zien we al gemiddelde prijsstijgingen tussen de 30 en 50%”, zegt Tjeerd Kramer, algemeen directeur bij EasyTerra. Sommige markten zoals de

VS, kennen zelfs nog grotere prijsstijgingen. Enterprise hanteert momenteel dubbele tarieven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vroegboeken

Het lijkt duidelijk – de prijzen zullen blijven stijgen als de vraag straks naar verwachting toeneemt. We raden iedereen aan om zo vroeg als mogelijk te boeken voor deze zomer. Het alternatief zijn schrikbarend hoge prijzen, of helemaal geen beschikbaarheid.

Kosteloos annuleren

Er kleeft ook weinig risico aan het vooruit boeken. Je kan gratis annuleren tot 48 uur voor vertrek. Dus zelfs in het onverwachte geval dat de prijzen toch zakken, kan je gewoon gratis annuleren en tegen de nieuwe prijs opnieuw boeken.

Over EasyTerra

EasyTerra (www.easyterra.nl) is in 2004 opgericht met als missie het transparanter maken van de online autoverhuur markt. De prijzen van verschillende aanbieders worden verzameld en getoond in een overzicht met de reviews van klanten er naast. Op dit manier kunnen gebruikers een afgewogen keuze maken tussen prijs en kwaliteit. Het bedrijf is in de afgelopen jaren organisch gegroeid en heeft in 2018 branchegenoot www.carrentals.co.uk overgenomen. De corona crisis laat uiteraard zijn sporen na maar geeft aan sterker uit de crisis te komen, omdat het door geïnvesteerd heeft in zijn platform.