Vandaag plaatsten drie vrijwilligers van de natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. een groot aantal egelkasten.

Met het oog op de komende ruilverkaveling worden deze egelkasten geplaatst in het ruilverkavelingsgebied in de noordelijke helft van Staphorst, tussen Dekkersland/Dekkersweg en de Reest.

Tijdens de onrust van een ruilverkaveling kunnen dieren, zoals een bunzing, wel wegvluchten. Egels zijn in deze tijd echter diep in hun winterslaap, waardoor ze niet of niet snel weg kunnen vluchten.

Een van de vrijwilligers is Martijn Bunskoek (van Bunskoek Natuurlijk). Hij coördineert het plaatsen van de kasten en zet ze op de kaart. Dit laatste is belangrijk, want met behulp van een plattegrond kunnen de medewerkers van de gemeente bij het maaien van de bermen, om de kasten heen maaien zodat ze niet per ongeluk gehavend worden of zelfs kapot gaan.

De andere twee vrijwilligers zijn Harm Bloemhof en Jan Huls, naar eigen zeggen: de ‘handlangers’ van Martijn Bunskoek.

Mocht u tijdens uw wandeling of andere buitenactiviteit een van de kasten (zie foto) tegenkomen, bedwing dan alstublieft uw nieuwsgierigheid en laat ze met rust. Alvast bedankt namens de egels.

Foto’s © Alja Admiraal