In Hotel Waanders in de gemeente Staphorst zijn per direct zes tweepersoonskamers beschikbaar voor mensen in Veiligheidsregio IJsselland die in quarantaine moeten maar hier zelf niet voor kunnen zorgen. Het gaat dan niet om mensen die zelf besmet zijn met het virus maar om bijvoorbeeld mensen die minder zelfredzaam zijn, arbeidsmigranten, toeristen of huisgenoten van mensen die wél een besmetting hebben opgelopen. Het hotel komt hiermee tegemoet aan een belangrijke zorgvraag in de regio. 

Met een locatie als hotel Waanders slaan GGD IJsselland, Veiligheidsregio IJsselland en de gemeente Staphorst de handen in een en verzorgen een locatie voor mensen die dit zelf niet kunnen. Waanders stelt zes tweepersoonskamers beschikbaar, en verzorgt de maaltijden voor deze mensen. Indien personen die gebruik maken van de quarantainelocatie toch besmet blijken te zijn met het coronavirus, worden zij naar een andere locatie verplaatst; er is geen verpleegkundige functie beschikbaar in het hotel. De beschikbare kamers hebben hun deuren aan de buitenkant van het hotel, hierdoor komen quarantainegasten niet in aanraking met andere hotelgasten. 

Zoektocht
De zoektocht naar een geschikte quarantainelocatie werd ingezet nadat er een aantal ervaringen waren met een moeizame zoektocht naar een dergelijke locatie. De wens ontstond om een locatie te hebben binnen de regio, waar in geval van nood een beroep op kan worden gedaan. Hotel Waanders is centraal gelegen, heeft de juiste faciliteiten en werkt graag mee. Eigenaar Henk Breukelaar: “We willen als hotel graag laten zien dat we een deel van de oplossing kunnen zijn. Een veilige haven voor gasten die hier niet zelf voor kunnen zorgen. Onze kamers zijn daarom ook per direct beschikbaar tot ten minste eind december 2020.”

Functie
Hotel Waanders biedt de quarantainefunctie aan voor mensen die niet in staat zijn de quarantaine zelf te regelen. Denk hierbij aan mensen die geen mogelijkheid hebben thuis hun besmette huisgenoot te ontlopen, mensen die te maken krijgen met inkomstenderving, zoals arbeidsmigranten, maar ook heel praktisch: mensen met een klein netwerk die zichzelf niet altijd even goed redden. Verwacht wordt van mensen dat zij alles in het werk stellen een quarantaine zelf te regelen, eigen verantwoordelijkheid blijft voorop staan. Burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst: “In deze tijd is het van groot belang dat we met elkaar zorg dragen voor de gezondheid van onze inwoners. We zijn als gemeente dankbaar dat Hotel Waanders deze belangrijke rol voor de hele regio op kan pakken.”