Waar haal je in een stadje als Genemuiden het drinkwater vandaan? De zoute Zuiderzee is niet geschikt en het oppervlaktewater vervuilt door mesthopen en riolen. Tijdens de warme zomers van 1874 en 1899 is het afzien en liggen ziekten als tyfus op de loer.

Zelfs de waterputten vallen droog. Iets van die worsteling tussen hygiëne en eerste levensbehoefte proeft u tijdens de stadswandeling op DV dinsdagmiddag 11 augustus om 13.30 uur o.l.v. G.J. Westhoff. Dan openen enkele Genemuidenaren bereidwillig hun tuin- en schuurdeuren en nemen we een kijkje bij de waterputten van weleer. In plaats van dichtgooien of kapotslaan van deze kleine stukjes geschiedenis is bij die oude watervoorzieningen gekozen voor een fraaie en veilige inpassing in tuin en vloer. Woont u in hartje Genemuiden en bevindt zich bij u een regenwaterbak of waterput, meldt dat dan gerust. We nemen het graag mee in de wandeling. Er bevinden zich ook waterputten en -kelders in kamers en keukens. Die binnenruimtes doen we in deze dagen nog niet aan. We blijven zoveel mogelijk in de buitenlucht. 

De wandeling, ook geschikt voor kinderen, begint onder de toren van de Hervormde kerk in het centrum en de kosten zijn € 5,-. Tijdens de ca. 1,5 uur durende rondleiding, met inbegrip van een korte koffiepauze in ’t Olde Staduus is er ruimte voor maximaal 30 deelnemers. U dient vooraf te reserveren. Dat kan o.a. via 038-3857966 of de site westhoffboeken: https://westhoffboeken.jimdofree.com/contact/. Voor deze activiteit gelden de algemene richtlijnen van het RIVM. Al na gelang de actuele situatie kan de rondleiding wijzigen of afgelasten worden. Houd daarvoor de sites van ‘t Olde Staduus in de gaten.