Expeditie Vrijheid: nu met expeditie-vlogs

Wat doe je als je niet met je klas op expeditie kan, nu vrijheidsmaand april 2020 voor de deur staat? Je stuurt je juf op pad! Juf Tabitha van Dijk van groep 7 en 8 aan de Fontein in Kampen gaat in zes filmpjes op zoek naar de spannendste oorlogsverhalen uit Overijssel, geeft kaders en context en daagt leerlingen met creatieve opdrachten uit om zélf met deze verhalen aan de slag te gaan. 

 Staand aan het spoor vertelt juf Tabitha over de eerste sabotage tegen de invallende Duitsers, in Oldenzaal, op10 mei 1940. Still uit de eerste Expeditie-vlog van juf Tabitha in het kader van Expeditie Vrijheid, les 1: Inval en bezetting. 

Alternatief voor klassikale expedities 

Het Historisch Centrum Overijssel heeft samen met tien partnerscholen Expeditie Vrijheid ontwikkeld: een lespakket van zes lessen waarin kinderen op zoek gaan naar sporen van oorlog en vrede in hun eigen omgeving. 178 scholen uit Overijssel hebben zich voor dit lespakket aangemeld, maar klassikaal op speurtocht in eigen wijk of dorp, dat is de komende tijd natuurlijk niet de bedoeling. “Daarom hebben we gezocht naar en manier om tóch ook de Overijsselse oorlogsgeschiedenis bij kinderen thuis te brengen. Deze filmpjes zijn daarvoor een schot in de roos!”, aldus projectleider Willemijn Zwart.  

‘Het lijkt school-tv wel!’

De Expeditie-vlogs van juf Tabitha starten elke keer met een historisch verhaal uit het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945, het nieuwste standaardwerk over Overijssel in de Tweede Wereldoorlog.  Vervolgens biedt ze context en achtergrondinformatie, met kaartjes, schema’s en voorbeelden en daagt ze leerlingen uit om aan de slag te gaan met een eigen, creatieve opdracht. 

#Overijsselviertvrijheid en RTV Oost

In het eerste filmpje is de uitdaging: “Kun jij het sabotageverhaal uit dit filmpje natekenen? Of ken je zelf een verzetsverhaal dat je wil tekenen? Maak een stripje van maximaal zes plaatjes, en stuur dit naar je eigen juf of meester. Of deel het (met toestemming van je ouders natuurlijk) online, met de hashtag #Overijsselviertvrijheid.” Daarmee vormen deze filmpjes en opdrachten het ideale startpunt om met je eigen kinderen thuis, of als leerkracht op afstand klassikaal met Expeditie Vrijheid aan de slag te gaan, in de vrijheidsmaand die voor de deur staat. 

De eerste reactie van enkele enthousiaste leerlingen van OBS Stokhorst in Enschede: “Het lijkt Schooltv wel! Wat gaaf dat ze vertelt over iets wat zo dichtbij, in Oldenzaal, gebeurd is!” 

Over Expeditie Vrijheid

Expeditie Vrijheid is een methodevervangend lespakket, dat de koppeling legt tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. 

Expeditie Vrijheid is ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel, samen met tien Overijsselse partnerscholen, en is digitaal beschikbaar via www.expeditie-vrijheid.nl. De komende weken verschijnt er elke paar dagen een nieuwe Expeditie-vlog online, zodat elk van de zes lessen van dit lespakket op deze manier aan bod gekomen is.  

De expeditie-vlogs zijn te vinden via www.expeditie-vrijheid.nl/expeditie-vlogs