Museum Staphorst is voortdurend beweging. Tijdens de wintermaanden is het museum deels gesloten. Dan is er gelegenheid de presentaties te vernieuwen of uit te breiden.

In de voormalige weverij achterin het museum wordt gewerkt aan een presentatie over herkomst en totstandkoming van stoffen. Speciale aandacht is er voor de handgeweven stoffen die typerend zijn voor de Staphorster streekdracht. 

Eeuwenlang voorzagen Meppeler wevers de omliggende regio van handgeweven stoffen. De klant leverde doorgaans zelf het gesponnen garen. Toen in de jaren zeventig de laatste Meppeler wevers stopten, nam de gemeente Staphorst de inventaris voor 10.000 gulden over.

De weverij werd ondergebracht in een stichting en de gemeente nam twee wevers in dienst. Vanaf 1981 was de weverij in het museum gevestigd. Tot omstreeks 1991 werden in de weverij stoffen geweven.

Nieuwe permanente expositie

Het museum wil met deze nieuwe permanente expositie duidelijk maken hoe stoffen ontstaan en recht doen aan de geschiedenis van de Staphorster handgeweven stoffen.