Ter bestrijding van de eikenprocessierups wordt op veel plaatsen in Staphorst de nestkast ingezet. Op een natuurlijke manier de rups bestrijden is een milieuvriendelijke manier. Vandaag waren vrijwilligers van de Natuurbeschermingsvereniging Staphorst IJhorst e.o. op de CNS om groep 8 te helpen met het maken van nestkastjes.

De vrijwilligers Padding, Benne, Vos, Cornelisse, Van Wijk en Rolleman hielpen de kinderen de kastjes zo strak mogelijk in elkaar te zetten. Het zaagwerk was allemaal al voorbereid. Met de gasbrander werd het hout van een kleurtje voorzien. Om niet in de rookwolken te hoeven zitten werd het branden onder de afzuiging bij de toiletten gedaan. Een enkeling had gehoorbescherming op en dat was eigenlijk geen overbodige luxe. Wat een kabaal is dat als alle kinderen tegelijk aan het hameren zijn.

De nestkastjes komen aan de Staphorster Kerkweg te hangen.

Vorig jaar ontstond er in oktober een run op koolmezen nestkastjes die ook voor het zelfde doel ingezet worden.

Foto’s en video door © Alja en René Admiraal