Verzet in Staphorst; de feiten bij de verhalen.

De gemeente Staphorst werd in april 1945 bevrijd, op 14 april om precies te zijn.
Dat ging niet zonder slag of stoot. Door het steeds actiever wordende verzet waren de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog een roerige periode. Het is de vraag hoe betrouwbaar de vele verhalen zijn die hierover de ronde doen. Wat is er écht gebeurd toen op 7 september 1944 de hoge SS’er Nicolaas van der Schatte Olivier werd doodgeschoten op de Kanlaan in Punthorst? Wat ging er aan vooraf? Wie waren er bij betrokken? Wat waren de gevolgen?

Foto van Jos Bonvanie tijdens de begrafenis van Yves Loichot

Op vrijdagavond 21 februari geeft Patric van Aalderen antwoord op deze en andere vragen tijdens een lezing in De Veldschuur in Rouveen.

Wat te denken van de schietpartij bij het huis van NSB’er Santing waarbij uiteindelijk 10 mensen om het leven kwamen, onder wie verzetsman Kees de Roos en de Franse SAS-parachutist Yves Loichot.Wat moet een Franse elite-soldaat in de Staatsbossen? Waren de mensen die door het verzet geliquideerd werden wel allemaal NSB’ers?Willem Kappe gaat hier op 13 maart in De Veldschuur uitgebreid op in.

Zowel Van Aalderen als Kappe hebben onderzoek gedaan naar deze en andere gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kappe sprak nabestaanden en ooggetuigen en beschikt over zeer veel documentatie uit onder meer het Nationaal Archief én over niet eerder vertoond fotomateriaal.

Patric van Aalderen is beroepsmilitair en was tot voor kort werkzaam als identificatiespecialist bij de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

Willem Kappe is amateurhistoricus en heeft zich vooral verdiept in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Staphorst en de emigratie van Staphorsters naar de Verenigde Staten.

Opgeven voor één of beide lezingen kan via www.veldschuur.net