GGD-Overijsel komt vrijdag naar praktijk Rouveen voor vaccinatie. Heb je nog geen vaccinatie gehad of heb je er vragen over neem dan gerust contact op met Huisarts Praktijk Rouveen. Tevens is de coördinator van GGD- Overijsel aanwezig voor jullie vragen.
Ik wil toch even een aantal feiten op rijtje zetten voor mensen die echt aan het twijfelen zijn.
Covid-19-vaccins: hoe zit het?
De twee grote observationele studies uit Schotland en Israël die toonden aan dat vaccinatie leidt tot een afname van Covid-19 specifieke ziekenhuis opnames en sterfte!!!
Brede vaccinatie kan de transmissie (overdracht) doen afnemen.
Vaccins zorgen er ook voor dat nieuwe en verminderd vaccin-gevoelige virusvarianten geen kans krijgen.
SARS-CoV-2-vaccins bieden een hoge bescherming (> 90%) tegen ziekenhuisopname en overlijden, ook in geval van besmetting door de deltavariant. Desondanks zien de artsen in het ziekenhuis ook gevaccineerde patiënten. Dat zijn ten eerste mensen met factoren waarvan al bekend was dat ze een ernstig covid-19-beloop voorspellen, zoals hogere leeftijd en obesitas. Ten tweede patiënten met een onvoldoende immuunrespons na vaccinatie!!!! Dit wordt wel gezien bij patiënten met aangeboren afwijking of door een onderliggend lijden het systeem tekort schiet.
Ongevaccineerde profiteert van immuniteit huisgenoten 
Mensen die samenleven met mensen die door vaccinatie of infectie immuniteit tegen covid-19 hebben opgebouwd, raken minder vaak geïnfecteerd met het virus.
Bij 2 immune huisgenoten is het risico op covid 65-75% verminderd, wat kan oplopen tot een 97% lager risico voor gezinnen van 5 personen van wie 4 immuun waren.
Met inachtneming dat je een goed en adequate afweersysteem hebt (voldoende antistoffengemaakt)!!! Moet je jezelf afvragen of jij dit daadwerkelijk wilt!!!
Zolang de epidemie nog niet voorbij is en er nog veel SARS-CoV-2 circuleert, is het vaccin het beste middel om het risico van nieuwe varianten in de toekomst te verminderen.