Morgen, dinsdag 12 oktober opent GGD IJsselland een tijdelijke testlocatie aan de Rietdekker 2 in Staphorst. Inwoners met klachten of die in contact zijn geweest met mensen met corona kunnen zich dan ook hier laten testen. De locatie is de komende vier weken dagelijks geopend van 9.00 uur tot 10.30 uur en van 11.00 uur tot 12.30 uur. Bellen voor een afspraak op deze locatie kan via (0522) 74 71 81 (tussen 8.30 uur en 17.00 uur).

Makkelijker laten testen om elkaar te beschermen

Afgelopen week namen de coronabesmettingen in de gemeente snel toe. Het bron- en contactonderzoek van GGD IJsselland laat zien dat de besmettingen in alle leeftijdsgroepen voorkomt. Daarbij laat het onderzoek zien dat de meeste besmettingen in familiare kring plaatsvinden. “Om het aantal oplopende besmettingen terug te brengen, willen we het inwoners makkelijker maken om zich te laten testen. Door te testen bij klachten en in quarantaine te gaan kunnen we het virus remmen en elkaar beschermen”, aldus burgemeester Jan ten Kate.

Anderhalve meter-regel dringend advies

Sinds 25 september is de anderhalve meter-regel veranderd van een verplichting in een dringend advies. Marleen Luning, arts infectieziekten GGD IJsselland: “Het is nog steeds belangrijk om afstand te houden en ook anderen de ruimte te gunnen. Dan heb je een kleinere kans om besmet te raken of anderen te besmetten. En houd je natuurlijk ook aan de overige basismaatregelen. Laat je – óók als je lichte klachten hebt – testen, daarmee help je echt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” Mensen met vragen over testen kunnen bellen naar 0800 – 1202.

Informatie over vaccineren

“Vaccineren helpt om het aantal besmettingen terug te dringen”, benadrukt Marleen Luning. “GGD en gemeente vinden het belangrijk dat iedereen zich daarover goed kan laten informeren.“ Op ggdijsselland.nl en rijksoverheid.nl staat veel informatie, ook via telefoonnummer 0800 – 7070 kunnen mensen hierover vragen stellen.

Eerder tijdelijke testlocaties IJsselland

GGD IJsselland heeft vaker gebruik gemaakt van tijdelijke testlocaties, bijvoorbeeld samen met de gemeente Deventer, maar ook met de gemeente Staphorst. Hier was begin dit jaar de sporthal ingericht tot tijdelijke testlocatie, waar iedereen snel terecht kon. Dit werkte naast de andere maatregelen succesvol. Wel zag je eerst een stijging in de grafieken doordat meer mensen zich lieten testen. Toch kon het aantal besmettingen binnen relatief korte tijd weer naar de goede kant omgebogen worden.