Het aantal coronabesmettingen neemt toe, ook in de gemeente Staphorst. Daarom is het extra belangrijk dat iedereen met klachten thuis blijft en zich laat testen. Als je positief bent dan kan de GGD samen met jou je omgeving (nauwe contacten) waarschuwen, zodat zij weten dat zij mogelijk risico hebben gelopen. Alleen door snel in quarantaine te gaan, kunnen we de verspreiding van het coronavirus remmen. Waar, wanneer en hoe kun je je laten testen als je in Staphorst woont?

“Laat je testen. Voor jezelf maar ook voor de ander”, zegt burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst. Douwe van der Werf, arts infectieziekten bij GGD IJsselland is dat met hem eens.  “Het is belangrijk dat je je op tijd laat testen”, zegt hij. “Alleen samen krijgen we corona eronder. Als jij weet dat je het hebt, kun je voorkomen dat je anderen besmet. Dat doe je door direct thuis in isolatie te gaan en mee te werken aan ons bron- en contactonderzoek.  Dan kunnen we zorgen dat jouw contacten tijdig in quarantaine gaan vóórdat zij zelf weer nieuwe besmettingen veroorzaken.”

Testlocaties

Wie een testafspraak maakt bij de GGD, wordt doorverwezen naar de dichtstbijzijnde locatie, waar het eerst plek is. Dat hoeft niet in het werkgebied van de eigen GGD te zijn. Staphorsters wonen in het werkgebied van GGD IJsselland, maar de dichtstbijzijnde testlocatie is aan de Eekhorstweg 20 in Meppel van GGD Drenthe. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld terecht in een van de twee testlocaties in Zwolle, de testlocatie in IJsselmuiden of in Steenwijk. In de testlocatie aan de Rieteweg 4 in Zwolle zet de GGD sneltesten in. Adressen en routebeschrijvingen vind je op de website van GGD IJsselland: https://www.ggdijsselland.nl/coronatest/testlocaties-coronavirus/.

Wanneer testen?

Iedereen met klachten die passen bij een coronabesmetting kan zich zeven dagen per week laten testen. Ook als het gaat om lichte symptomen, zoals een verkoudheid, keelpijn of hoofdpijn en een vreemde reuk of smaak. Iemand hoeft niet alle symptomen te hebben om het virus bij zich te dragen.

[streamer]GGD IJsselland werkt  door tijdens de feestdagen! Dat betekent dat je terecht kunt voor een testafspraak, dat zij  ons bron- en contactonderzoek doen en dat ze telefonisch bereikbaar zijn als je vragen hebt.[einde streamer]

Eerder uit quarantaine

Wie in quarantaine gaat omdat hij of zij in nauw contact is geweest met iemand met corona, kan zich ook zonder klachten laten testen. Sinds kort kun je dan vanaf de vijfde dag terecht voor een test. Is die negatief? Dan kun je meteen uit quarantaine. Hoe dat werkt vertellen vertelt de GGD tijdens het bron- en contactonderzoek of het staat in een melding in de CoronaMelder-app. 

Gratis testen

De GGD’en testen altijd gratis. Mensen kunnen over het algemeen binnen 24 terecht en hebben dan vaak al binnen 48 uur de uitslag. Krijg je een sneltest? Dan heb je je uitslag nog eerder.

Afspraak maken

Een afspraak maken voor een test gaat via de landelijke kanalen. Er zijn twee manieren om een testafspraak te maken:

  • Online met Digid via coronatest.nl
  • Bellen met 0800-1202 (zeven dag per week van 08.00 tot 20.00 uur)

Tip: maak je je afspraak online en laat het systeem een tijdstip of locatie zien die jou niet goed uitkomt? Klik dan op F5 (soms vaker) totdat je een afspraak naar je zin krijgt.

Zorgmedewerkers, onderwijzers en leerkrachten krijgen voorrang en bellen 0800-8101.

Meer informatie

Heb je vragen over het coronavirus of de ziekte COVID-19? Je kunt dan zeven dagen per week bellen met het landelijke informatienummer 0800 – 1351. Je kunt ook bellen met GGD IJsselland (ook zeven dagen per week bereikbaar) via 088 443 03 70.